Всички сме отговорни. Нещо простичко - изключвайте смартфона си всяка

...
Всички сме отговорни. Нещо простичко - изключвайте смартфона си всяка
Коментари Харесай

Съвсем просто действие може да излекува заразения ви смартфон

" Всички сме виновни. Нещо простичко - изключвайте смарт телефона си всяка вечер за 5 минути " - този привидно необикновен апел към сънародниците си насочи австралийският министър председател Антъни Албанезе. Целта му - по-добра киберхигиена и по-малко хакерски офанзиви.

Звучи на пръв взор неуместно, само че в действителност думите на политика не са лишени от смисъл. Рестартирането на " умните " устройства е значимо за тяхната сигурност, въпреки и да не е гаранция за това, че в никакъв случай няма да бъдат компрометирани.

Контекст: През последното десетилетие мобилните устройства се трансформират в желан метод за изразходване на уеб наличие. Трафикът от тях изпревари този от настолните компютри още през 2014 година и сега сред 55% и 60% от потреблението на Мрежата е точно през смарт телефони и таблети.

Това трансформира тези устройства в съществена цел на хакерите. За това оказва помощ и фрагментацията на най-популярната операционна система - Android, която всеки производител трансформира по собствен усет и постоянно дори неотдавна пуснати на пазара устройства нямат най-новите усъвършенствания в сигурността. Потребителите, на собствен ред, приблизително са по-слабо софтуерно насочени спрямо тези на персоналните компютри и заради тази причина са по-склонни да конфигурират непроверени приложения и да посещават непознати уеб сайтове.

Детайли: Именно от визити " където не би трябвало " може да се болести обещано устройство. Тук идва и мястото на съвета на Албанезе. За да го разберем, би трябвало да си дадем сметка, че зловредният код бива два типа:
Работещ в паметта - употребява се уязвимост в обещано приложение или систематична услуга и посредством нея се прави избрана корист с устройството; Задействан локално - тук към този момент приказваме за конфигуриран вирус, който работи непрекъснато като редовно приложение.
Ако болестта е от втория вид, рестартирането няма да помогне. Ако обаче е от първия вид, имате късмет. Експертите от Sophos изясняват, че доста от т.нар zero-click експлойти (т.е. такива, при които не се чака никакво деяние от потребителя) най-често компрометират даден законен развой, да вземем за пример на уеб бразуъра, с цел да извличат информация или да заменят уеб страници и текстови полети, само че не могат да излязат от него. Рестартирането ги заличава и прекъсва връзката с следения от хакерите сървър.

От друга страна: Ако на вашето устройство работи злотворен код, нищо не го стопира да си докара и " компания ", предизвестяват специалистите. Това значи, че пробивът в отбраната на календара, браузъра или пощенския клиент може да е единствено първа фаза от по-комплексна офанзива, в хода на която се изтегля и конфигурира за непрекъснато спомагателен вирус.

Тогава рестартирането няма да помогне.

Какво следва: Има няколко стъпки, които е добре да предприемете, в случай че не желаете да загубите профили, пари и цифрови активи поради възпален смарт телефон:
Изтрийте приложенията, които не ползвате - колкото по-малко игри и стратегии, толкоз по-добре. Даже безобидно през днешния ден приложение може на следващия ден тихомълком да си смени собствеността и да последва обновяване, цялостно с вируси и препратки към инфектирани уеб сайтове. Не се изкушавайте да сваляте пиратски версии на премиум заглавията - рискът от заразяване е голям. Управлявайте равнището на достъп на всяко приложение - нужно ли е на програмка за " занимателни " фото филтри да изпраща и получава SMS известия, да следи местоположението на устройството ви и да има достъп до физическата ви интензивност и историята на направените повиквания? Не. Нужни ли са всички тези неща на един вирус? Да. Заключеният екран би трябвало да е единствено заключен екран - колкото повече неща позволите да се виждат без отключване на устройството, толкоз по-голям е рискът те да изтекат някъде, освен това по напълно първичен метод - зловредното приложение може просто да направи екранна фотография и да я изпрати дружно с цялата ви забележима преписка кой знае къде. Обновленията по сигурността са значими, не ги пропускайте - хората се тормозят да конфигурират ъпдейти на устройствата си, само че те са от основно значение за сигурността. Изберете си смарт телефон от производител, който дава обещание най-малко 3 години поддръжка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР