Всички сме чували и знаем колко е богата френската кухня

...
Всички сме чували и знаем колко е богата френската кухня
Коментари Харесай

Кулинарни специалитети от Лион

Всички сме чували и знаем какъв брой е богата френската кухня и какъв брой наситена е с усети. Със сигурност множеството хора се сещат за съвършени ястия, щом чуят за Франция. В днешната публикация, ще ви заведем на кулинарна разходка в един от градовете на Франция - Лион. Градът е получил самопризнание за " столица " на френската кухня, както и за нейн знак.

Това красиво градче се намира не върху един, а върху няколко хълма. Тези хълмове се намират на мястото, където се сливат две от реките на Франция- Рона и Сена. От тези хълмове можете да се насладите на невероятната хубост на това картинно кътче. Градът е разграничен на три елементи.

Всъщност кулинарната история на това градче стартира още преди доста години, когато е имало буржоазни фамилии. Тогава е имало огромна липса на пари и хранителни ресурси, на тези фамилии им се наложило да уволнят своите готвачи и прислужници. Именно по този начин се появили и първите ресторантчета в града. Собственици били уволнените хора, които били събрали капитал от спестявания и създали свои заведения за хранене. По този метод хубавата и вкусна храна към този момент можели да си разрешат и елементарните жители на Лион.

Една от известните готвачки се казвала Майка Бразие /така хората наричали всички дами, които сложили началото на лионската кухня - майки/. Ястията пиле с трюфели и артишок с гъши дроб са нейн специалитет. Много мъже готвачи, които работели в Лион по това време, са взимали уроци точно от тези " майки " на лионската кухня.

През далечната 1925 година, френски критик на име Курноски дава на Лион името Световна столица на кулинарията. Тази известност се задържала цели 90 години макар жестоката конкуренция.

Храната в това малко градче е била и към момента се издига в фетиш. Във Франция, локалните посочват Лион като " градът на небцето ".

Историята на кухнята на Лион датира още от антични времена. По време на Ренесанса е имало разлика в храната на буржоазите и хората от по-низшите класове. Хората, които нямали доста благоприятни условия употребявали доста карантия за готвене, тъй като била евтина.

В Лион в наши дни има голямо обилие от артикули, с които може да се подготви вкусна храна. Това се дължи и на обстоятелството, че в това градче има обилие от декларирани региони, където се отглеждат най-различни специфични храни. Като образец за това можем да дадем небезизвестните пилета от Брез - те символизират знамето на Франция, тъй като имат бели пера, гребенът им е червен, а краката им са сини.

Изключително вкусната пъстърва, жителите на Лион ловят от реките, намиращи се в Алпите, а змиорките и речните раци лионци ловят от езерата, които се намират в Лион.

В Лион, най-хубавото място, където можете да опитате локалната храна, са локалните кръчми, които се назовават Bouchons.

Най-обичаните ястия от лионската кухня

Лионска салата

Сред тях по този начин наречената лионска салата, която се прави от няколко типа зелени листа, които са гарнирани с доста дебело нарязани части пържен бекон, крутони и яйце, което е рохко сварено.

Лионски киш

Сред всички ястия в Лионската кухня можете да намерите присъщия лионски киш.

Лионска наденица

Популярен специалитет от лион, този салам върви с плънка от свинско шкембе, нарязано на парченца.

Още специалитети от Лион

- жабешки бутчета, които са пържени;

- петел, готвен в гърне с винен сос;

- нарязано на парченца, кокошка, готвена дружно с речни раци;

- кюфтета от риба;

- заек, който е пълнен с кестени, праз, приготвен с костен мозък;

- питка, която е цялостна със колбас, трюфели и шам фастък;

- палачинки с шунка;

- птиче месо и гъби;

- чорба от тиква;

- торта с орехи;

- лионска лучена супа;

- лионски сос;

- карамелизирани ябълки;

- мекици с лимонен сок и др.

Ако в миналото решите да посетите това райско кътче, би трябвало да се подготвите освен за засищане с хубостта му, само че и за едно гурме премеждие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР