Всички скандали, които през последната година станаха повод за обществени

...
Всички скандали, които през последната година станаха повод за обществени
Коментари Харесай

Еврокомисията за доверието в прокуратурата, БНР, Полфрийман и "Апартаментгейт"

Всички кавги, които през последната година станаха мотив за публични и политически диспути и влязоха във фокуса на медиите, са намерили своето отражение и в днешния отчет на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция. Накратко, от Европейска комисия са отбелязали напредъка на България, само че не пропущат да посочат и случилото се през миналите месеци.

Вероятно по тази причина и позицията на екипа на Жан-Клод Юнкер, който си потегля в края на месеца (но може и да работи до 1 декември) - най-малко официално - не е дефинитивна. " Отбелязаният от България прогрес понастоящем е задоволителен, с цел да се обмисли прекратяването на действието на МСП ", се споделя в текста. Ще се изиска мнението (с консултативна сила) на Европейския парламент и на Европейския съвет, само че решението си е само на Комисията. Кога ще бъде взето то, не се споделя в отчета или съпровождащите го известия.

От Комисията проучват както постигнатия прогрес през миналата година, по този начин и свадите, раздрусали обществото - жилищата, купени на по ниски от пазарните цени, офанзивите против правосъдния състав, решил да освободи предварително от пандиза Джок Полфрийман, абсурда в Българското национално радио и този с някогашния началник на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Отбелязват се острите рецензии, довели до отдръпването на законодателните промени, които предложи министърът на правораздаването Данаил Кирилов за " тримата огромни " и се поставя акцент върху идния избор на нов основен прокурор.

В Техническия отчет през днешния ден Комисията напомня какъв брой мощна конструкция е мощно йерархизираната прокуратура в България, по какъв начин тя проверява случаи на корупция по високите етажи и че рекомендации от 2016 година по какъв начин това да се промени в името на по-добра работа на институцията, до през днешния ден те още не са напълно приложени. Правителството продължава да търси външно мнение, като последният случай е от 24 септември, когато е поискано мнение от Венецианската комисия към Съвета на Европа за това до каква степен препоръчани ограничения за отчетност на Главния прокурор и ръководителите на Върховния административен и на Върховния касационен съд ще обиден независимостта на правосъдната система.

Изрично се показва, че до края на 2019 година в Съвета на Европа може още веднъж да се повдигне въпрос за това какво е свършила България по отношение на правосъдна недостижимост на основния прокурор около делото за убийството на прокурора Николай Колев през 2002 година " Съдът за правата на индивида постанови през 2009 година, че заради мощно централизираната конструкция на прокуратурата и нейния монопол над наказателното гонене, българската система не разрешава ефикасни процедури, гарантиращи опция за без значение наказателно следствие на основния прокурор ", се споделя в отчета на Еврокомисията.

Новите жилища на властта доведоха до относителна политическа непоклатимост

В отчета обаче Европейската комисия отбелязва, че в България е имало " относителна политическа непоклатимост " като се показва абсурда с жилищата, купени на по-ниски от пазарните цени. Заради случая оставка подадоха високопоставени политици, измежду които тогавашния министър на правораздаването Цецка Цачева, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, някогашния началник на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и други, а прокуратурата и антикорупционната комисия започнаха инспекция. До момента резултат от инспекцията на данъчните и прокуратурата няма.

Медийният плурализъм е значим в подтекста на натиска в БНР

Докладът регистрира и че независимостта и медийният плурализъм са от основно значение за демократични спор и се отбелязва, че медиите би трябвало да работят без значение от стопански и политически ползи. Освен това се напомня, че съгласно последното проучване на неправителствената организация " Репортери без граници ", България е на 111-то място по независимост на словото в света. Данните се цитират в подтекста на свалянето на Силвия Великова от ефира на стратегия " Хоризонт " и последвалите събития в Българското национално радио (БНР).

" Независимите и плуралистични медии са от основна значимост за демократичния спор и би трябвало да работят, свободни от напън от стопански и политически ползи. Макар медийната среда да не е измежду индикаторите на механизма, проблемите в нея не престават да въздействат на правораздавателната система. Пълното ценене свободата на изказване и неразделната роля на медиите да държат сметка на управляващите и да осведомят обществеността, Висшият правосъден съвет носи значима отговорност да приказва в отбрана правилата на независимостта на правосъдната власт ", се споделя в отчета на Европейска комисия.

Бяха нужни повече ограничения за отбрана на репутацията на съда след " Полфрийман "

Сред обсъжданите тематики в документа е и острата реакция против правосъдния състав на Софийския апелативен съд, който реши да освободи условно предварително австралиеца Джок Полфрийман от пандиза.

" По-силни политики, признати предходната година, би трябвало да доведат до повече дейности против подвеждащото отразяване в медиите или изказванията от политици, засягащи репутацията и доверието към правосъдната система като цяло. Това включва и случаите с съзнателно ориентирани рецензии против съдии поради техни решения, от което може да бъдат компрометирани независимостта и безпристрастността на правораздавателния развой ", пиша в отчета на Европейска комисия и се прави отпратка към проблема с Полфрийман.

В отчета се показва и новият съвет, който ще действа след привършване на мониторинга, ще стартира работа след прекратяването на действието на механизма за съдействие и инспекция, като заседава минимум един път на всеки три месеца.

" Този съвет, който ще действа след привършване на мониторинга, следва да следи и координира политиките в региона на правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност. Като подобен той следва да обезпечи значима всеобхватна рамка за органите и заинтригуваните страни, служеща за оценка на напредъка по транспарантен метод и концентриране на вниманието върху оставащите провокации ", се показва в отчета.

Висшият правосъден съвет да подсигурява транспарантен избор на нов основен прокурор

" Важно идно предопределение е това на длъжността основен прокурор, чийто мандат изтича през януари 2020 година Висшият правосъден съвет откри процедурата през юни, като се чака на 24 октомври 2019 година да дефинира правоприемник, който след това ще би трябвало да бъде доказан от президента на републиката ", написа в отчета на Европейска комисия.

Процедурата фактически би трябвало да приключи при президента, който може да подпише или може да откаже да подпише декрет за предопределение. Единственият претендент за поста е Иван Гешев, а от Европейска комисия напомнят и че през юли 2019 година членовете на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет поддържаха единомислещо номинацията му.
В отчета се показва, че Гешев е показал документално своите цели за седемгодишния мандат, а процедурата планува и да бъдат задавани въпроси към него.

" През последните седмици в медиите се организира необятен спор, като някои заинтригувани страни показаха опасения по отношение на процедурата и претендента. Висшият правосъден съвет ще има отговорността да подсигурява прозрачността на процеса и да покаже, че изразените опасения са прегледани и взети поради в решението му ", припомнят от комисията.

Нужни са още старания за битка с корупцията по високите етажи на властта

Значителни провокации, за които ще са нужни трайни старания през идващите години, са повишението на ефикасността и подобряването на достъпността на правосъдната система посредством въвеждането на електронно правораздаване и уравновесено ръководство на натовареността в правосъдната система, се показва в отчета.

" На няколко пъти през годините провеждането на всеобхватна промяна беше забавено, само че от 2017 година насам Висшият правосъден съвет подхваща обилни дейности за превъзмогването на тези провокации посредством поредност от ограничения, като не престават да се поставят старания в тази тенденция ", регистрират от Европейска комисия.

Особено значимо е обаче друго значително предизвикателство, което е обект на внимание сега - действието на цялостната система за следствие и наказателно гонене на корупцията по високите етажи на властта.

Поправките на Данаил Кирилов за " тримата огромни "

" Особено сензитивна тематика е основаването на процедури, гарантиращи самостоятелност на всички стадии от следствия, при които са налице изказвания за непозволени дейности, осъществени от основния прокурор, до момента в който към момента е на работа. През юни министърът на правораздаването Данаил Кирилов разгласи за разискване план за промени в законодателството, които касаят въвеждане на механизъм за следствие на " тримата огромни " - основния прокурор и ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Проектът първо срещна както рецензии, по този начин и позитивни оценки, само че краткотрайно бе замразен. Съветът на Европа също излезе със мнение, че препоръчаните ремонти няма да подсигуряват без значение следствие.
Тогава Кирилов съобщи, че ще подаде оставка, в случай че тази година наблюдението над България не отпадне.

" Приветства се фактът, че българските органи проведоха социална полемика въз основа на съответни оферти по тази сензитивна тематика, само че от главно значение за запазването на публичното доверие ще бъде предприемането на подобаващи дейности по отношение на изразеното безпокойствие. В такива случаи Комисията е на мнение, че има голяма изгода от потреблението на експертния опит на Съвета на Европа и на други самостоятелни структури ", се показва в отчета на Европейска комисия.

В документа се отбелязва и че показаните към този момент оферти засягат по-конкретно ефикасното следствие на високопоставени магистрати, само че е належащо българските органи да прегледат и по-широкообхватния систематичен въпрос за ефикасните следствия при съответно съблюдаване на потребността от необятна консултация със заинтригуваните страни и с специалисти.

" Българското държавно управление се ангажира да продължи съдействието си със Съвета на Европа, с цел да откри работещи решения на тези въпроси, като тези решения би трябвало да бъдат в сходство със правосъдната процедура на Европейския съд по правата на индивида ", написа в отчета.

Изборът на нов началник на Антикорупционната комисия ще бъде тест

" Конкретно предизвикателство в българския подтекст, пред което са изправени институции като новата комисия за противопоставяне на корупцията и прокуратурата, е потребността институциите за битка с корупцията да завоюват публичното доверие и да си изградят известност на самостоятелност и професионализъм в работата си. Преди всичко жителите би трябвало да могат да имат цялостно доверие, че такива институции работят независимо, при цялостно ценене на надлежните процедури и главните права, в това число презумпцията за невиновност ", се споделя в отчета на Европейска комисия.

След оставката на Пламен Георгиев като началник на антикорупционната комисия органът към момента няма назначено ново управление. Постът му краткотрайно пое Антон Славчев, който бе и негов заместител. Георгиев пък бе назначен за консул във Валенсия с държавно решение.

" Важен детайл за построяването на доверие е процесът на назначение на управление на такива институции ", акцентират от Еврокомисията и напомнят, че към момента няма назначен непрекъснат ръководител.

" Както беше очебийно в отчета от ноември 2018 година, процедурата за избиране на управление на комисията за противопоставяне на корупцията беше противоречива, защото се разчиташе на нормално болшинство в Народното събрание, което провокира безпокойствие по отношение на вероятно политизиране на ръководството на комисията ", показват от Европейска комисия.

" Предстоящото назначение на нов шеф на комисията за противопоставяне на корупцията ще бъде значим тест за способността на Народното събрание да провежда процедурата по транспарантен и учреден на заслуги метод, тъй че да се понижат тези опасения и да се способства за възобновяване на доверието в тази основна институция ", акцентират от Европейската комисия.

По въпроса с корупцията се показва също по този начин и че е нужно България да продължи да извършва съответни секторни проекти за деяние за попречване на корупцията в държавната администрация. Мерки би трябвало да има и във връзка с публичните поръчки.

Комисията отбелязва също по този начин уговорката на българските органи да одобряват законодателство за анулация на разпореждания на Закона за правосъдната власт, изискващи автоматизирано краткотрайно премахване от служба на магистрати при положение на наказателно следствие против тях и обявление на участието в професионални сдружения. Посочва се и че българското държавно управление към този момент е внесло законодателно предложение в Народното събрание.

По-рано през днешния ден Европейската комисия разгласи, че Механизмът за съдействие и инспекция (МСП), по-известен в медиите като мониторинг на правораздавателната система, би трябвало повече да не се ползва по отношение на България. Но също по този начин Комисията няма сама да вземе това решение, а ще се съобрази и с мнението на Европейския парламент и Европейския съвет на държавните водачи на 27-те страни членки.

В отчета си от предходната година комисията бе показала, че преди края на мандата си ще направи следващата оценка. С това Европейска комисия показваше очакване процесът на наблюдаване на страната да бъде завършен.

За да предотврати появяването на проблеми, свързани с върховенството на закона, комисията на Жан-Клод Юнкер реши да сътвори цикъл за обзор на правилата на правовата страна, включващ годишен отчет за върховенството на закона, който обгръща всички страни - членки на Европейски Съюз.

Миналата година Брюксел разгласява отчетите си за България и Румъния на 13 ноември. Според българския отчет три от шестте индикатора, по които Европейската комисия следи България в хода на Механизма за съдействие и инспекция (МСП), са краткотрайно прекъснати като изпълнени. България се е справила с рекомендациите за проведената престъпност, гарантирането на независимостта на правосъдната власт, както и законодателната активност.

В миналогодишния отчет се споделяше и че страната би трябвало да продължи правосъдната промяна, битката с корупцията по високите етажи на властта и в по-общ проект, в това число на локално ниво и по границите. Подробности четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евродоклад 2019 (10)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР