Всички шофьори по света, а и цели отрасли на транспорта

...
Всички шофьори по света, а и цели отрасли на транспорта
Коментари Харесай

Ако GPS внезапно спре ползвайте мозъка си

Всички водачи по света, а и цели браншове на превоза и стопанската система,  днес разчитат на системата GPS, която съвсем безалтернативно, подкрепя напредването им сред две точки, когато не знаят и не са сигурни в маршрута. Но какво ще стане и какво би трябвало да вършат водачите поучава БиБиСи, представена от БГНЕС.

На първо място, с цел да се доберете от точка А до точка Б, ще би трябвало да употребявате мозъка си и да обърнете внимание на заобикалящата ви околност, написа БиБиСи.

Това евентуално не е толкоз неприятно – тогава по-рядко бихме попадали в задънени места и реки, което може да се случи, в случай че се доверим напълно на навигацията. Разбира се, такива случаи са редки. Обикновено системата ни оказва помощ да не се изгубим.

Ако обаче откаже, пътищата ще се изпълнят с водачи, които стопират колите си, с цел да разчетат пътните табели и да ги сравнят с картите.

Ако предпочитате да се возите на трен, би трябвало да знаете, че без GPS на таблото няма да има информация за идващите влакове.

Ако се обадите за такси, ще чуете по какъв начин диспечерът се пробва да дефинира местоположението на водачите.

Без GPS службите за незабавна помощ ще бъдат затруднени, защото няма да могат да дефинират местоположението на обаждащия се по телефона и няма да могат да намерят намиращата се най-близо кола за спешна помощ или полицейски патрул.

За разтоварването на корабите също е нужен GPS сигнал. Ще се опразнят етажерките по магазините поради срив в актуалните доставки на храни. Заводите ще останат без първични материали.

Селското стопанство, строителството, рибната индустрия, геодезията – това са единствено дребна част от браншовете, които, съгласно отчет на английското държавно управление, ще претърпят загуби в размер на 1 милиарда $, в случай че откаже GPS системата.

Ако това продължи повече от 5 дни, ще би трябвало да стартираме да се тревожим за устойчивостта на други системи, чиято връзка с GPS не е забележима за хората, които разчитат на системата единствено като навигационно средство.

GPS е и службата за тъкмо време.

Системата GPS се състои от 24 спътника, всеки от които е екипиран с часовник, синхронизиран до елементи от секундата.

Когато вашият екипиран с GPS смарт телефон дефинира местоположението ви на картата, той употребява сигнали от някои от тези спътници и прави калкулации според от това, по кое време е бил изпратен сигналът и къде се е намирал спътникът в този миг.

Всяка неправилност в часовниците на спътника даже с една хилядна от секундата ще докара до неточност при определянето на вашето местонахождение с 200-300 километра.

Ако са ви нужни свръхточни данни за времето, тогава ви би трябвало GPS.

Ако вземем за образец мобилните телефонни мрежи, вашите позвънявания не се сливат с другите, с помощта на системата „ мултиплекс ” – данните се фиксират по време, криптират се, а след това се декриптират в другия край.

Срив в системата за една стохилядна от секундата може да докара до проблеми при банкови транзакции, на тържищата, при работата на електронните системи, цифровите малките екрани и облачните складове.

Всички тези области са директно подвластни от синхронизацията във времето на другите геолокации.

Ако GPS излезе от строя, какъв брой добре и за какъв брой време аварийните системи ще могат да поддържат всички тези функционалности? Отговорът не е по никакъв начин насърчителен – никой не знае.

Неслучайно GPS е наречена „ невидима, само че скъпа поддръжка ”. Оценяването ѝ в пари е съвсем невероятно.

Както написа Грег Милнър в книгата си „ Точна цел: по какъв начин GPS промени живота ни ”, това е същото, като да питаш, какъв брой скъп е кислородът за нашето дишане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР