Всички пенсии ще се повишат с 5,5% от юли 2022

...
Всички пенсии ще се повишат с 5,5% от юли 2022
Коментари Харесай

Важно за пенсионерите - повишават всички пенсии

Всички пенсии ще се покачат с 5,5% от юли 2022 година. Това е записано в План за осъществяване на Националната тактика за деен живот на възрастните хора в България, който е качен за публично разискване, написа Труд бг.

Разработването му се координира от Министерство на труда и обществената политика.

Проектът на проекта е направен в границите на Междуведомствената работна група по демографските въпроси, приходите и виталното ниво към министъра на труда и обществената политика, в която вземат участие представители на министерства, държавни организации, обществените сътрудници, Националния застрахователен институт, Националния статистически институт, Българския червен кръст и други

Индексирането на пенсиите е една от ограниченията в проекта за увеличение на приходите от пенсии. Процентът – 5,5 е изчислен въз основа на заложените в бюджетната прогноза за 2021 - 2023 година растеж на междинния застрахователен приход и равнище на средногодишния съгласуван показател на потребителските цени.

Така от 1 юли 2022 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се усили до 316,50 лева, а обществената пенсия за напреднала възраст ще нарасне до 158,89 лева

В документа се припомня, че от 1 юли тази година всички пенсии ще бъдат индексирани по швейцарското предписание с 5%, като обществената пенсия за напреднала възраст ще се усили от 141,63 лева на 148,71 лева От началото на годината към този момент е нараснала минималната пенсия на 300 лв. от 250 лева, а оптималната – на 1440 лв. от 1200 лв..

Догодина нараства и нужната възраст за пенсиониране, като за дамите тя се покачва с 2 месеца до 61 години и 10 месеца, а за мъжете – с 1 месец до 64 години и 5 месеца, написа още в проекта. Необходимият застрахователен стаж пък ще се усили с 2 месеца и за двата пола.

Нараства и възрастта за придобиване право на пенсия за работещи в изискванията на първа и второкласен труд, учители, работещи в специфичните ведомства и други - с два месеца.

Освен растеж на пенсиите в проекта са заложени и ограничения за основаване на условия за деен и заслужен живот на възрастните хора посредством обезпечаване на равни благоприятни условия за пълноценното им присъединяване в икономическия и обществен живот на обществото.

Социалното министерство предлага стратегия за поощряване на работодателите да наемат на работа безработни хора над 55-годишна възраст. Тя се финансира с пари от бюджета, като за тази година сумата е над 1 млн. лв. и с тях страната ще покрива част от разноските за труд за интервал до 6 месеца.

Освен работа се плануват и ограничения за спорт на възрастните хора.

Националната спортна академия дава свободен достъп до терен и оборудванията на него за прилагане от пенсионери, както алеи за разходки.

Кинезитерапевти и спортни педагози управляват групи от 35-40 непрекъснати участници – общо 200 индивида възраст от 60 до 95 години, с които се организират занимания 3 пъти седмично.

Водно-учебната спортна база на НСА в Несебър дава на проведени групи от възрастни хора своята база с отстъпка в цените и действия, които усъвършенстват физическата интензивност.

Върви и профилирана услуга „ Адаптирани водни спортове “ за възрастни хора с увреждания.

Някои от държавните предприятия наемат пенсионирани фрагменти, с цел да употребяват знанията и уменията им, се схваща от проекта за осъществяване на Националната тактика за деен живот на възрастните хора.

Така да вземем за пример Национална компания “Железопътна инфраструктура” наема на работа възрастни хора, пенсионирани от системата на НКЖИ, с цел да употребява техните познания, умения, капацитет и предаването им на младите чиновници.

Дружеството подписва контракти с пенсионирани фрагменти, като те са включени и в стратегии за менторство и последователност. Същите се наемат и като обучители в Център за професионално образование към “БДЖ- ПП” ЕООД, написа в проекта.

Министерство на защитата пък поддържа система за обществена акомодация на военнослужещите, посредством включването им в квалификационни курсове, подготовка за започване на независима стопанска активност и информиране за свободни работни места и присъединяване в трудови тържища, проведени от дирекции “Бюро по труда” на Агенция по заетостта.

В България 21,6% от хората са на възраст над 65 години, оповестиха от европейската статистическа работа Евростат. По този индикатор сме на шесто място измежду страните от Европейски Съюз.

Най-голям е делът на възрастните по отношение на общото население в Италия (23,2%). Топ пет на страните от Европейски Съюз с максимален дял на хората над 65 години се добавя от Гърция и Финландия (по 22,3%), Португалия (22,1%) и Германия (21,8%). А незабавно след тях е България.

Отделните региони на страната ни доста се разграничават във връзка с възрастното население. Най-зле е Северозападния регион, където 26,5% от хората са над 65 години.

Той е измежду регионите в Европейски Съюз с максимален дял на възрастното население. В Югозападния регион, в който влиза и София, хората над 65 годни са единствено 19,6% от популацията.

През 2020 година 20,6% от популацията на Европейски Съюз е на възраст над 65 години, оповестиха от Евростат. Десет години по-рано делът на тези хора е бил 17,6%.

От една страна това се дължи на удължение на живота на хората, само че от друга - на понижената раждаемост. Най-малки са дяловете на възрастовите хора в Ирландия (14,4%), Люксембург (14,5%) и Кипър (16,3%).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР