Всички ощетени лица ще получат накуп компенсация за намалените си

...
Всички ощетени лица ще получат накуп компенсация за намалените си
Коментари Харесай

Ощетените пенсионери ще бъдат компенсирани през февруари

Всички ощетени лица ще получат вкупом отплата за понижените си пенсии през януари и февруари, даде обещание шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов при чуването си пред парламентарната обществена комисия във връзка казуса с преизчислението на пенсиите. По думите му това ще коства на бюджета към 17 млн. лева на месец.

Иванов пое ангажимент Национален осигурителен институт да изпише всичките си калкулации, тъй че хората да нямат чувството, че пенсията им е по-малка. Въпреки това, на процедура възрастните ще имат друг размер на пенсионния си приход през януари, през февруари и през март, тъй че е доста евентуално да се объркат в изчисленията, предизвести Иванов.

Около половината пенсионери или 1 068 000 души са получили по-нисък приход през януари 2022 година спрямо декември 2021 година, призна шефът на Национален осигурителен институт. При тях понижената от 120 лева на 60 лева КОВИД-добавка не е била обезщетена посредством актуализацията на пенсиите, която влезе в действие от 25 декември 2021 г.

За огромна част от ощетените разликата в прихода била минимална. Например, при 109 000 пенсионери, взимащи пенсия при повърхностен стаж, нарастването на пенсията е 59,50 лева, т.е. с 50 стотинки по-ниско от нужните 60 лева без КОВИД-добавката за равнене на прихода през декември и януари. При друга част от хората обаче разликата е забележителна. Получаващите обществена пенсия за напреднала възраст през декември с добавката от 120 лева са получили 268,71 лева, а през януари -230 лева, т.е. понижението е от към 38 лева.

Финансовият запас за компенсиране на пенсиите е разполагаем, успокои преди дни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той заяви, че парите са заложени в проекторамката на бюджета за тази година. И Василев акцентира, че в Национален осигурителен институт има направен механизъм по какъв начин всички пенсионери да бъдат обезщетени по този начин, че да няма намаляване на общия приход.

Работна група с присъединяване на специалисти от Министерството на труда и обществената политика, Министерството на финансите и Национален осигурителен институт приготви механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия дружно с добавката от 60 лева образуват по-ниска сума по отношение на получаваната от тях до края на 2021 година, разгласи общественият министър Георги Гьоков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР