Всички очаквания за страхотна интрига и зрелищно състезание за Голямата

...
Всички очаквания за страхотна интрига и зрелищно състезание за Голямата
Коментари Харесай

Лудостта във Ферари подари почти шампионска победа на Хамилтън

Всички упования за страхотна конспирация и зрелищно съревнование за Голямата премия на Русия не просто се оправдаха, а избухнаха със страшна мощ. От цялата драма на пистата огромният победител беше Люис Хамилтън, който направи голяма крачка към шестата си международна купа.

Надпреварата в Сочи беше гарнирана с двоен триумф за Мерцедес, откакто Валтери Ботас съумя да устиска на напора от преследвача Шарл Льоклер и завоюва втората позиция на подиума. Ферари, които завоюваха последните три надпревари, трябваше да се примирят единствено с третото място на монегаска.

Именно драмите при "черните кончета " белязаха този старт. Льоклер потегли от полпозишън, само че беше изпреварен още на старта от съотборника си Себастиан Фетел, който потегли трети. Оказа се, че това е тактиката на Ферари да бъде задушен Хамилтън, почнал втори на стартовата решетка.

Всичко мина по ноти, само че тогава пристигна заповедта от бокса към четирикратния международен първенец да пропусне пред себе си младия си съотборник. Фетел отхвърли да го стори, изиска повече време за това, само че не спря да натрупа задатък пред него. В последна сметка рокадата се случи в средата на конкуренцията, само че след влизанията в бокса.

И тъкмо малко откакто се върна на трасето след промяната на гумите, болидът на Фетел просто угасна, което разреши на Мерцедес да вземе върха безпроблемно и да го удържи до края. Всичко беше предначертано с влизането на Хамилтън в бокса по време на виртуална кола за сигурността и до края на надпреварата рокади по върха нямаше.

Тези трагични моменти с напътствията от бокса, неспазването им от страна на германеца, направиха Голямата премия на Русия една от най-интересните през тази акция, само че в последна сметка тя беше извоювана гросмайсторски от Мерцедес. Разбира се, идеята на спечелилите беше подкрепена и с една солидна доза шанс.

Тези драми с отпадането на Фетел се случиха в 28-та обиколка, а до края нямаше повече трагични моменти. Най-интересна беше борбата сред Ботас и Льоклер за втората позиция, само че финландецът устиска при най-големия натиск в 40-та обиколка. И до края всичко се разви по упования метод и без рокади по върха.

Топ 5 се затвори от водачите на Ред Бул Макс Ферстапен и Алекс Албън, до момента в който на шестата позиция остана Карлос Сайнс-младши. Серхио Перес, Кевин Магнусен, Ландо Норис и Нико Хюлкенберг затвориха челната десетка на надпреварата и взеха точките.

Така Хамилтън взе четвъртата си победа в надпреварата за Гран при на Русия, направи и най-бързата обиколка в Сочи, падайки под върха от 1:36.3 минути.

СЪСТЕЗАНИЕТО НА ЖИВО:

Страхотен старт на надпреварата, като на стартовия грид Себастиан Фетел се изстреля от третата позиция като водач на колоната. Той изпревари Люис Хамилтън и съотборника си Шарл Льоклер, който остана втори. Хамилтън пък трябваше да се бори даже за третата позиция, която краткотрайно загуби от Карлос Сайнс-младши, само че въпреки всичко съумя да го стори и да опази позицията.

При старта имаше конфликт сред Ромен Грожан и Даниел Рикиардо, което докара до отпадането на французина, а австралиецът спука гума. Това наложи и излизане на кола на сигурността на пистата.

След рестарта на надпреварата нямаше особени проблеми за Фетел да опази преднината си пред Льоклер, а предвид на чистата писта пред него, германецът записа три следващи най-бързи обиколки. Интересното пристигна в 6-ия тур, когато Фетел получи инструкции да пусне пред себе си Шарл Льоклер, само че той тактично сподели на хората в щаба, че ще му трябват още 10 обиколки за това.

Комуникацията по радиото продължи с инструкции към Фетел да пропусне Льоклер, а самият "монегаски " водач се сопна на германеца, потвърждавайки, че е получил напътствие да го пропусне още на старта, само че след това е трябвало да мине пред него. А това още не се случва.

В последна сметка от щаба на Ферари оповестиха, че ще приложат "План Ц ", което значи, че се съгласиха с Фетел и му дадоха време да натрупа още преднина и двамата с Льоклер да се откъснат пред Хамилтън. Засега Льоклер не се бунтува и приема заповедите от бокса, само че наподобява с напрежение.

Фетел въобще не наподобява подготвен да пуска Льоклер пред себе си, към този момент е 13-та обиколка, германецът освен не пропуща съотборника си пред себе си, само че продължава да му натрупа разлика и да записва една след друга най-бързи обиколки.

Постепенно Хамилтън стартира да набира скорост, а в 17-та обиколка Льоклер получи инструкции да натисне и да тръгне да изпреварва Фетел. Но германецът води с над 3 секунди и по всичко наподобява, че в случай че ще има рокади, ще се случат след влизанията в бокса.

А Макс Ферстапен не стопира да лети по пистата и да изпреварва противник след противник, само че задачите му старания в днешния ден са заглушени от драмите по радиото във Ферари. А към този момент изминаха 19 обиколки и замяна на върха няма.

В 23-та обиколка в бокса влезе Шарл Льоклер за промяна на гуми и той е първият от челниците, който се озова там. Монегаскът излезе четвърти. Хамилтън е втори, единствено на 6.6 секунди зад Фетел и продължава да топи преднината му.

В 26-ия тур в бокса влезе и Фетел. Гумите му към този момент започнаха да се разпадат, а единствено за три обиколки той загуби две секунди от преднината си пред Хамилтън. В последна сметка след излизането му от бокса Льоклер излезе пред него, както трябваше да се случи 25 обиколки по-рано. Лидер след 27 тура е Люис Хамилтън, само че той не е влизал в бокса.

В 28-та обиколка Себастиан Фетел отпадна от надпреварата и от всички драми първоначално наподобява нямаше смисъл. Появи се и виртуална кола на сигурността, която разреши на Люис Хамилтън да влезе в бокса и всичко се подреди по съвършен метод за Мерцедес.

Всичко това се случи в 29-та обиколка и след края на виртуалната кола за сигурност, Хамилтън излезе водач в конкуренцията с удобен задатък от над 6.5 секунди пред Шарл Льоклер. А в този миг в стената се заби Джордж Ръсел. Тази негова злополука извади на пистата кола за сигурност.

При излязла кола за сигурност в 31-та обиколка Шарл Льоклер влезе в бокса за слагане на меки гуми. Доста изненадваща тактика, след която водачът на Ферари излиза зад Валтери Ботас и е трети в класирането.

В 32-та обиколка надпреварата беше възобновено, а всички в челото са с меки гуми и следва същински спринт до края на надпреварата. След подновяването на надпреварата нямаше никакви рокади по върховете.

В 36-ия тур Хамилтън записа най-бърза обиколка и води с над 2 секунди на съотборника си Валтери Ботас. Финландецът на собствен ред води с извънредно дребен задатък на Шарл Льоклер и се получава доста забавна борба.

След 38 обиколки Хамилтън води с 3 секунди пред Валтери Ботас, до момента в който финландецът поддържа задатъка си пред Льоклер на към секунда и по този начин по всичко наподобява, че британецът удобно се е насочил към успеха.

Изключително яростна е борбата сред Ботас и Льоклер за второто място, водачът на Ферари на стопира да натиска противника си, да опитва да го изпревари, само че към този момент финландецът удържа.

В 43-та обиколка Люис Хамилтън прави най-бързия тур с време от 1:36.647 минути, с което си обезпечава удобен задатък на върха, подпомаган интензивно от съотборника си Ботас, който удържа напора на Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари понамали натиска си в последните няколко минутки.

След 50 обиколки всичко наподобява ясно - Люис Хамилтън ще е победител, Валтери Ботас ще устиска втората си позиция, а Шарл Льоклер ще е третият на подиума. Освен в случай че не се случи някоя злополука или нещо непредвидено. В последна сметка след 53-та обиколка всичко остана по този начин, както беше и преди този момент - 1. Хамилтън, 2. Ботас, 3. Льоклер.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР