Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат

...
Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат
Коментари Харесай

Лекарите имат възможност да извършват електронни прегледи

Всички общопрактикуващи лекари и експерти в извънболничната здравна помощ имат опция да записват електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Тази функционалност е част от новия модул „ Е-Преглед “ на НЗИС, който дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи.

Документът, основан от „ е-преглед “ е съществена част от персоналното здравно досие на всеки пациент и посредством него се свързват към този момент създадените и функциониращи модули „ Е-Рецепта “, „ Е-Направление “ и „ Е-Имунизация “. По този метод пациентите и оторизираните здравни лица ще имат цялостна проследимост и история на болесттите, диагнозите, назначените лечения, проучванията, изписаните медикаменти и други За да не се губи връзката с медицински документи, основани отвън НЗИС, е планувана техническа опция за тяхното прибавяне в системата. Едно от преимуществата на „ Е-Преглед “ е, че той може да работи с всички типове медицински прегледи – при ОПЛ и при експерти, в това число и със съществуващите амбулаторни листи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„ Разработеният модул за е-прегледи е идната основна стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от изключително значение за електронното опазване на здравето в България “, сподели изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов. Той показа, че посредством „ Е-Преглед “ всеки лекуващ доктор ще може да наблюдава цялостната история на обещано заболяване, без да се постанова пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени проучвания, епикризи и амбулаторни листи.

Министерството на здравеопазването и „ Информационно обслужване “ АД канят всички лекари и техните софтуерни снабдители да се включат в пилотното прилагане на новия модул.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР