Всички ние като общество имаме отговорната задача да направим така,

...
Всички ние като общество имаме отговорната задача да направим така,
Коментари Харесай

Радев: Висок стандарт на живот ще се постигне чрез радикална смяна на политическата среда

Всички ние като общество имаме виновната задача да създадем по този начин, че хората да живеят по-добре. Въпреки че бизнесът има водеща роля в това да реализираме по-високо качество и стандарт на живот – уверен съм, че каквито стопански, данъчни и обществени модели да създаваме и да прилагаме, те няма да имат резултат, в случай че не се смени коренно политическата среда и стилът на ръководство в страната. Това е огромната отговорност пред всеки един от нас. Това съобщи президентът Румен Радев в Хасково, където взе участие в полемика с представители на районния бизнес и на техни интернационалните сътрудници.
Държавният глава съобщи, че всички в обществото би трябвало да упорстват за по-голяма бистрота, отчетност и отговорност на политическия хайлайф за метода, по който се вземат значими управнически решения и изключително когато става въпрос за изразходването на обществен запас. „ Ние би трябвало да настояваме властта да извършва по най-хубавия метод публичния контракт. Това ще рече да се обезпечи транспарантна и обективна социална и бизнес среда – да се понижат административните тежести, да се вкара електронното ръководство, да се подсигурява частната благосъстоятелност, да се подтиква иновативността, конкурентоспособността, самодейността на бизнеса “, безапелационен бе Румен Радев, оповестиха от пресцентъра на президентството.
Според президента е от значително значение да се подсигуряват транспарантни и ясни критерии и идентични условия за достъп на всички компании до публични поръчки. „ Това значи да се оправим с фундаменталния проблем в обществото ни – безнаказаните престъпност и корупция “, уточни президентът.
По думите на Румен Радев българската стопанска система от ден на ден се трансформира в пленник на демографията, като съществени проблеми са неналичието на задоволително фрагменти. Президентът още веднъж акцентира, че с цел да се трансформират тези отрицателни трендове, е належащо общонационално изпитание.
Пред представителите на бизнеса президентът Радев открои нуждата страната да се ангажира и с развиването на перспективно обучение. „ Става дума освен за главно и висше, а изключително за приблизително професионално обучение, което да бъде насочено към икономическите специфики на всеки даден район “, съобщи президентът. Пристъпването към административна и финансова децентрализация на общините също ще способства за това жителите да бъдат ангажирани с проблемите и тяхното решение. Румен Радев беше безапелационен, че в случай че страната успее да обезпечи нужните условия, българският бизнес ще разгърне доста бързо своя капацитет и ще реализира бързи и осезаеми резултати за цялото общество.
В отговор на въпрос по време на последвалата полемика президентът открои като значителен проблем пред българската стопанска система сферите, „ в които има деформиране на пазарните връзки, а в някои на процедура няма пазарни връзки – най-много при разпределянето на крупни инфраструктурни планове със съмнителни публични поръчки, а в последно време, дори и няма публични поръчки за някои от тях “.
Липсата на ясни вероятности за развиване пред българската енергетиката, отговорностите на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ от близо 1 милиарда лв., договарянията с „ ЕЙ и Европейски Съюз Гълъбово “ и „ КонтурГлобал “, неяснотата пред нуклеарната енергетика, както и неучастието на страната ни в европейски планове за създаване на перспективни енергийни източници също бяха посочени от президента като въпроси, за които са нужни ефикасни решения.
Запитан за вероятностите за въвеждане на европейската валута в България, президентът още веднъж акцентира, че това е стратегическа цел за страната ни, която обаче изисква предварителна оценка на рисковете и стратегии за тяхното минимизиране.
На срещата с бизнеса в града участваха дипломати, народни представители, кметове на общини от района, представители на бизнеса от област Хасково и членове на търговско-промишлени покои от страната.
По-рано денем, на площад „ Свобода “ в Хасково, президентът Румен Радев одобри почетния часовой от Военно формирование 52740, след което следи прекосяването на строя в церемониален марш.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР