Всички любители на гъбите ще се зарадват да научат, че

...
Всички любители на гъбите ще се зарадват да научат, че
Коментари Харесай

Яж гъби, за да нахраниш мозъка!

Всички фенове на гъбите ще се зарадват да научат, че съгласно резултатите на сингапурско проучване те са потребни за мозъка. Това съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на в. Дейли остарял.

Изследването е извършено в Медицинския лицей към Националния университет на Сингапур. Авторите му са достигнали до извода, че при хората, които употребяват гъби повече от два пъти седмично, рискът от заболяване от леко когнитивно нарушаване е на половина по-нисък.

Лекото когнитивно нарушаване не е класифицирано като деменция, все пак има огромна възможност да прогресира до невродегенеративното заболяване.

По време на проучването са извършени проби на шест типа гъби – шийтаке, кладница, печурка, зимна припънка, консервирани и сушени. Всички те са оказали позитивен резултат за предотвратяване от въпросното заболяване.

 Консумация на гъби

Според откривателите причина за удобното въздействие е съдържащата се в гъбите аминокиселина ерготионеин, която е известна с мощните си противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те припомнят, че възпалителните процеси оказват въздействие върху заболявания като деменцията.

Ерготионеинът се съдържа и в други храни, морски рак да вземем за пример, само че количеството на аминокиселината е най-голямо при гъбите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР