Всички жизнено важни процеси в човешкото тяло се осъществяват във

...
Всички жизнено важни процеси в човешкото тяло се осъществяват във
Коментари Харесай

7-дневно меню за подобряване на хидратацията и сваляне на килограми

Всички витално значими процеси в човешкото тяло се реализират във вода. Добрата хидратация е една от най-значимите предпоставки за положително здраве. Водата в организма подтиква обменните процеси и управлява тежестта, забавя стареенето, поддържа умствената и физическа правоспособност до старини. Недостатъчната консумация на вода вреди на нервната система, терморегулацията, алкално-киселинното равновесие и води до прибързано стареене инатрупаване на непотребни килограми. Ето за какво хидратацията е ключът към младостта. Хидратираната кожа на лицето е по-стегната, веждите и скулите са повдигнати, устните – по-плътни. Метаболитните процеси в организма постоянно са на равнище, което от своя страна ни защищава и от пълнеене. Добрата хидратация изисква ежедневна грижа. Само за 7 дни вие може да възвърнете тургора на кожата и да засилите метаобилзма.

Ден 1: първи стъпки в хидратацията

Липсата на задоволително количество конумирана денем вода може да докара до главоболие, замаяност и да понижи концентрацията. По данни на Prevention храненето и приемът на течности са взаимносвързани. Още през 1945 година от Националната академия на науките на Съединени американски щати предлагат да се употребява един милилитър течност за всяка изядена калория. Ако менюто за деня съдържа към 2000 калории, това излиза осем и половина чаши вода дневно. По-късно, отчети от 2004 година показват, че добре хидратираните мъже са склонни да употребяват към 3,7 литра течности дневно, а дамите – към 2,7 литра (или 11,4 чаши).

Започвайки 7-дневното предизвикателство, не е нужно да спазвате несъмнено количество течности, тъй като при всеки интензивността денем е друга. Важно е постоянно да имате вода на една ръка разстояние през целия ден.

Ден 2: Пийте повече „ разредени “ питиета

Научете се да бъдете хидратирани, без да разчитате на сладки питиета. Ако желаете да бъдете по-добре хидратирани, пийте повече вода, а не газирани питиета или сокове от магазина.Тук приказваме за вода, чай, сокове, само че не и за течности с добавени захари. За да действат вярно, клетките в организма се нуждаят от задоволително вода, калий и натрий. Всички натурални сокове, леден чай, газирани питиета и всякакви сиропи за разреждане са цялостни с прекомерно количество захари и добавки. Те влизат в листата с съсредоточени питиета, които е по-добре да избягвате, за разлика от по-разредените. Такива могат да бъдат вода с лимон, със сок от портокал/краставица или пък чай.



Ден 3: Цветът на урината е от голяма важност

Балансът на електролити в организма е от изключително значение за хидратацията. Бъбреците, които също са част от процеса на хидратиране, резервират или отделят вода и сол, като трансформират количеството и концентрацията на урината. В случай че тя е жълта или по-тъмна, това значи, че тялото има потребност от повече вода. Ако е по-бистра и светла, то значи, че приемате задоволително течности и нямате мотив за терзание.

Ден 4: Не прекалявайте с кафето и чая

Запомнете - в случай че пиете кафе, правете го постоянно с вода. Тоест, в случай че ставате заран и пиете кофеиновата напитка дълго време, не забравяйте другите течности, тъй като това води до дехидратация. Въпреки че някои експерти броят кафето и чая като течности, е добре да изберете едно от двете. А и имайте поради, че избрани билки са много мощни. Кофеинът е диуретик и предизвиква тялото да създава урина, стига да пиете вода дружно с него. Затова цялостна бутилка с вода на бюрото е постоянно положително решение.



Ден 5: Записвайте по какъв начин се чувствате

Водете си мемоари още от първия ден. Вземете бележник и отбелязвайте по какъв начин се чувствате, откакто сте нараснали количеството вода, имате ли повече сила, усещате ли главоболие и замаяност. Водата въздейства на храносмилателната ни система, върху мускулите и действието на мозъка. Тя поддържа ставите и контролира телесната температура. Затова, когато няколко дни пиете повече и си създадете избран режим, няма по какъв начин да не усетите разликата.

Ден 6: Избягвайте електролитните питиета

Ако не спортувате интензивно, не е нужно да пиете тъкмо такива артикули. Достатъчно е да имате бутилка с вода вкъщи, в която да добавите няколко резенчета лимон, портокал или грейпфрут. Ако пък сложите и щипка хималайска сол, това е чудесната „ спортна “ напитка. В случай че ходите на фитнес и ви предлагат съответен артикул за пиянство, внимавайте, тъй като множеството са цялостни с добавени захари и други съставки, които повече ще ви навредят, в сравнение с да оказват помощ за хидратацията. Най-простият метод е да се претеглите преди подготовка, както и по-късно. И колкото повече се потите, толкоз повече вода би трябвало да пиете!

Ден 7: Повече придвижване

След 6 дни, в които сте пили освен повече вода, а и други течности като чай и домашно приготвена напитка, човек е по-жизнен и деен. Мускулните крампи понижават, няма ги проблемите с концентрацията, главоболието и дезориентираността, с които сте се сблъскали преди този момент. Хидратацията понижава раздразнителността и оказва помощ при депресивни положения. След края на предизвикването е хубаво да не се връщате към дните, в които не може да изпиете и литър вода. Необходимо е да надградите постигнатото, увеличавайки натоварването и спортувайки това, което ви харесва, само че без непотребен стрес.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР