Не изтребителите, а липсата на хора е най-тежкият проблем, който

...
Не изтребителите, а липсата на хора е най-тежкият проблем, който
Коментари Харесай

Военен: Уволнявам се и ставам шофьор за поне 1200 лева заплата


Не изтребителите, а неналичието на хора е най-тежкият проблем, който би трябвало да взема решение войската ни и през 2019 година. Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията.

“В годините обратно се натрупваха повече напускащи, в сравнение с постъпващи. Ако тази година успеем да закрепим 0 на 0, та даже и малко нагоре, считам, че това ще е една доста добре наклонност ", разгласи Каракачанов. По думите му не е задоволително единствено да бъдат събрани хора, а те да са стимулирани с “добро заплащане и добър обществен пакет ".

Малките заплати и лимитираните права са двете съществени аргументи, поради които искащите да станат професионални бойци се броят на пръсти. В момента новак редови войник у нас “се разписва " против към 800 лева месечно.

По планове в Българската войска в редиците на армията от дълго време трябваше да има назначени и близо 3000 платени резервисти. Този проект обаче не се извършва, като повода е същата – пари. Към днешна дата има подписани не повече от 700 контракта с доброволци да служат в запаса. Ако към незаетите 5700 места във войската се прибавят и 2300 изчезнали резервисти, дупката в системата на защитата става към 8000 души, пресмятат специалисти.

Според Програма за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България 2020, призната от Народното събрание преди три години, страната би трябвало да поддържа въоръжени сили с бройка не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. В тази численост обаче влизат и структури, който не са в числеността на войската – военна полиция, разузнаване, ВМА, боен университет, учебни заведения, военно-географска работа, армия и така нататък Според информация на “Труд " тяхната квота в общата бройка се движи в диапазона 10 -12 000 души. Това, дружно с формалния дефицит на 5700 бройки значи, че все още действително войската ни разполага с не повече от 20 000 “щика ".

Основната причина за неналичието на искащи за бойци да служат в професионалната ни войска са ниският обществен статус и дребните заплати, признават източници, които изкарват парите си в армията. По думите им в този момент новак редови войник у нас “се разписва " против към 800 лева месечно. С тези пари би трябвало да храни семейство, защото съпругите на множеството бойци са безработни. Отделно са разноските за свободен наем, когато се постанова.

Заплатите на нашите военни са от най-ниските в НАТО. В Румъния сътрудниците им взимат приблизително по 1200 евро. Командири от Казанлък признават, че бойци напущат казармата, незабавно откакто им изтекат тригодишните контракти за работа, и отиват да търсят работа във военните фабрики на “Арсенал ", тъй като там заплатите са над 1000 лева

Военен, поискал анонимност, декларира: “Уволнявам се и ставам водач, в този момент се търси тази специалност, а и е добре платена. Заплатите на тези от градския превоз в столицата са над 1200 лв., някои взимат и по 2 бона, а на тираджиите – гонят три ".

Социалният проблем има и друга страна. Законът за защитата не разрешава на военните да взимат приходи от друга странична активност, като се изключи лекарите под пагон. В армията се разчита единствено на заплата от страната. Бойците нямат право и на синдикална отбрана, на участие в политически партии, не могат да вземат участие в търговски сдружения, в бордове и така нататък

По закон униформеният е с общо 13 орязани цивилен права. Овен това в закона е записано, че е той/тя е задължен да е разполагаем на службата 24 часа в денонощието.

Очакваше се в държавен бюджет за 2019 година да бъде изменена базата за пресмятане на заплатите в силовите структури. Кабинетът обаче я остави същата – 380 лева Показателят не е променян към този момент 10 години.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР