Всички имаме по някой и друг приятел, който много обичаме,

...
Всички имаме по някой и друг приятел, който много обичаме,
Коментари Харесай

Приятелството, което ни прави нещастни

Всички имаме по някой и различен другар, който доста обичаме, само че постоянно след среща с него се усещаме напрегнати, унили и нещастни. И то без никаква забележима причина!

Психолозите са безапелационни, че има другарства, които са нездравословни за нас и е неотложно час по-бързо да разберем кои от тях са такива, защото могат действително да ни разболеят. Ето някои признаци, които ще ви издадат от кой ваш другар да се пазите:

– вашият другар е обхванат от себе си и работи по този начин, че само той да има изгода в избрана ситуация;

– той постоянно има право (защото или постанова избрани правила, или ги нарушава, както му е угодно);

– унижава ви или ви кара да се чувствате по-маловажни, в сравнение с сте;

– изисква непрестанно нещо от вас;

– мнителен е по отношение на вас и вашите мотиви;

– постоянно търси утвърждение (жадува непрекъснато за хвалба и признание);

– липса на емпатия – той не демонстрира състрадание към вас и вашите страсти, не съпреживява вашата болежка или щастие;

– липса на разкайване и не може да се извини искрено;

– обхванат е от всички дреболии и непрестанно анализира;

– има вяра, че е по-добър от вас и от другите;

– перфекционист е – има прекомерно високи стандарти, които никой не може да покрие. А най-много вие!

 Приятелството, което ни прави нещастни

Ако сте забелязали, че множеството от тези изказвания са правилни за някой от вашите другари, то тогава най-вероятно той ви основава стрес и е допустимо да ви работи нездравословно на прочувствено равнище. Но не се отчайвайте, можете елементарно да се справите с казуса. Ето някои потребни препоръки и способи по какъв начин да методите към тези нездравословни другарства. Някои даже могат да бъдат по-полезни, в сравнение с други, според от естеството на другарството ви и вашето равнище на комфорт.

Разграничаване сред виновност и отговорност

Трябва да помислите върху своите потребности в едно другарство и да разграничите виновността от отговорността. Например, обяснете на индивида против вас, че не го обвинявате за нещата, които са отвън неговия надзор, само че въпреки всичко го накарайте да поеме отговорност за държанието си.

Определяне на границите

Трябва да бъдете твърди и да поставите приятеля си виновен за своите дейности тук и в този момент. Обяснете му, че оценявате обстоятелството какъв брой е значимо за него да има избрани високи стандрати, само че му кажете, че не желаете да ги постанова върху вас.

Нека има реципрочност

Предложете на своя другар реципрочност и правдивост в връзките. Например, в случай че има избрани условия към вас, му обяснете, че и вие желаете същото в подмяна. Ако последвате всички тези препоръки, то вие напълно скоро ще можете да се радвате на едно здравословно и положително другарство, което няма да ви кара да се чувствате зле. Ако въпреки всичко вашият другар не е склонен с взаимността и положителното отношение, което изискате от него, то се замислете до каква степен добър другар ви е и има ли смисъл да продължите връзките си с него.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР