Всички - или част от тях - боеспособни самолети на

...
Всички - или част от тях - боеспособни самолети на
Коментари Харесай

Ще бъде ли предоставена българската бойна авиация на Украйна?

Всички - или част от тях - боеспособни самолети на българската войска, които са руско произвеждане, може да бъдат трансферирани на Украйна, с цел да опита да възвърне контрола над въздушното си пространство. Инициативата обгръща и други страни от Източна Европа, към момента разполагащи с сходни бойни самолети, написа Дневник, цитирайки свои източници.

Подобна полемика се води сред анализатори и експерти по сигурността в " Туитър ".

Със същата информация се снабди и Епицентър.бг от свои канали в МО. Според нашите източници това е повода военният министър Стефан Янев да бъде отхвърлен от състава на държавното управление.

Идеята е всичко налично да се събере бързо в Полша, където ще могат да ги употребяват украински военни водачи, познаващи тази техника. Ескадрилите ще работят от полски летища, които са на територията на НАТО и заради това Русия надали би дръзнала да ги нападна, защото това значи война с алианса.

Вероятният формат ще е българските самолети да бъдат купени със специфичните средства, оповестени от Европейски Съюз нощес.

Преди малко на постоянния брифинг на Европейската комисия бе обявено, че Полша ще служи като логистичен хъб за военната помощ на Европейски Съюз за Украйна. Там ще бъдат събрани предоставените от страните въоръжения и боеприпаси и ще бъдат прехвърляни към Украйна през общата граница съгласно потребностите.

Запитан дали България, Словакия и Полша, които единствени имат останали руски бойни самолети, ще ги дават на украинската войска, представител на Европейската комисия съобщи, че Украйна има остра потребност от въоръжение. Той обаче не конкретизира дали Европейски Съюз ще изиска трите страни да правят отстъпка самолетите си, като съобщи, че въпросите за военната помощ се разискват сега на изключителна среща на министрите на защитата на страните от съюза.

Страните със руски самолети са Полша, Словакия и България. Става дума за многоцелевите Миг-29, като в тази ситуация с България се показват за прекачване и Су-25, които са щурмови самолети най-вече за удари по наземни цели, в това число бронирана техника.

Ако схемата планува предаване на всички български МиГ-29 и Су-25, това значи, че сигурността на българското небе ще бъде поета от съдружниците в НАТО. Поради обстоятелството, че се забавя доставката на новите F-16 - евентуално за 2025 година, този интервал на делегирана защита на основен бранш ще продължи години наред.

Очаквайте детайлности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР