Всички хора се безпокоят за нещо: обикновено се вълнуват заради

...
Всички хора се безпокоят за нещо: обикновено се вълнуват заради
Коментари Харесай

Да се справим сами с тревожността в няколко лесни стъпки

Всички хора се безпокоят за нещо: нормално се вълнуват поради цените, сметките, ковид, промяна на работа или местопребиваване. Но когато паниката се натрупа и се трансформира в кълбо в стомаха ви, пречейки на естествения ви живот, то си коства да спрете и да анализирате протичащото се.

Представяме ви препоръките на психолога от съветския фамилен център „ Кутузовски “ Людмила Ткаченко, оповестени на държавния уебсайт на Департамента по труда и обществената отбрана на жителите на Москва.
Тревожността като характер
„ Тревожността е психическа специфичност на индивида, която се предизвиква от безпокойствие или предусещане за нещо неприятно “, споделя Людмила Ткаченко. Обикновено психолозите разграничават две тревожни положения:

• Временна, ситуативна тревога. Безпокойството идва и си отива, без да оставя отпечатък върху всекидневния живот на индивида.
Безценни препоръки за всеки ден, с цел да се справите с паниката и напрежението
Всички ние от време на време изпитваме безпокойствие и това е обикновено. Но в случай че забележите, че в доста обстановки пулсът и дишането ви стартират да с...

• Тревожността като линия на характера. В този случай човек непрекъснато се намира в с напрежение положение и остро реагира на всичко, което се случва в живота му. Чувството за безпокойствие последователно прераства в разстройство, което пречи в живота: човек може да се опасява да излезе от вкъщи си или да престане да прави това, което му харесва.
Откъде идва тревогата
Причините за ситуативната паника нормално се коренят в съответни събития, предизвикващи безпокойствие. Например уволняване от работа, промяна на местожителството, проблеми в фамилията.

Причините за непрекъснатата тревога могат да бъдт физически: промени в хормоналния декор, стрес, меланхолия, други разстройства на душeвността.

Понякога тревогата е „ родом от детството “: в случай че детето е било очевидец на паники на родителите със и без мотив. Например възрастните са преживявали мощно за несъществени неща, нагнетявали са напрежение и са правели от мухата слон - и детето е възприело подобен модел на държание.

„ Неблагоприятна конюнктура в фамилията, измежду приятелите и връстниците също може да предизвика развиването на тревога. Децата стават прекомерно плачливи, изпитват проблеми със съня, мъчно им е да реализират нови обществени връзки, стартират да учат по-зле “, отбелязва психологът.
Връзки от разстояние. Възможна ли е онлайн любовта?
Границите са затворени. Локдаун. Пандемията се е трансформирала в отлично опрощение за тези, които построяват връзки от разстояние. Не е...

Тревогата се демонстрира друго:

 • Чувството за безпокойствие се смесва с неспокойствие, снижават се концентрацията, вниманието, учестява се сърцетуптенето, в гърлото се появява „ буца “;

• При някои се покачва потенето, появява се гадене или сърбежи по кожата;

• Първоначално поражда възприятие на лек дискомфорт, което бързо прераства в същинска суматоха.
Четири лесни стъпки към победата
Ако усещате, че тревожното положение се ускорява, пробвайте да извършите няколко елементарни дейности.

Съсредоточете се върху дишането си. Вдишайте надълбоко и издишайте. След това вдишайте през носа, като броите до 4 и задържите дишането, продължавайки да броите до 7. На 8 издишайте постепенно. Повторете упражнението няколко пъти.

Пуснете си успокояваща музика. Музиката може да е всякаква – класическа, медитативна, звуци от природата, звук на море или на пламенен огън – значимото е да ви успокоява.

Започнете да вършиме нещо с ръцете. Разчистете бюрото, рисувайте, започнете да бродирате, да миете чиниите… Съсредоточете се напълно в това, което вършиме, не оставайте бездейни.
Не минавайте границата: Какво не трябва да казвате по време на диалог
Всеки движимост в дипломацията знае границите, оттатък които не трябва да се минава при диалог. Много е елементарно те да се съблюдават, в случай че се следва е...

Отклонете се от това, което ви тревожи. Ако сте почнали да изпитвате паника от гледането на новините, изключете тв приемника, пуснете си прелестен филм, почетете. Необходимо е да запълните главата с нещо друго.

„ Тези стъпки оказват помощ бързо да се успокоите в съответна обстановка, само че следва да разбирате, че те няма да отстранен казуса дефинитивно – належащо е да преразгледате и метода си на живот - акцентира психологът. – Откажете се от кафе, енергийни питиета, регулирайте режима на сън, „ филтрирайте “ обкръжението, филмите, музиката, гледането на вести, започнете да спортувате. “
Как да разпознаем тревожното разстройство
„ Когато положението на паника продължава повече от 6 месеца и се съпровожда с физически признаци, то може да става дума за обезпокоително разстройство, което няма да мине от единствено себе си. В подобен случай ще ви бъде нужна помощ от психолог или психотерапевт “, отбелязва експертът. Има няколко вида обезпокоително разстройство и всяко от тях има разнообразни типични прояви:

• Социофобия. Човек заобикаля контактите с други хора, остро реагира на метода, по който се отнасят близките към него.

• Генерализирано обезпокоително разстройство. Това е непрекъснато и остро възприятие за безпокойствие и прекарвания по незначителни мотиви – да вземем за пример в случай че непосредствен човек се е задържал в работата си. Обикновено паниката се съпровожда с физически признаци: болки в сърдечната област, „ студена пот “, трептене.
По облеклата посрещат. Доверявате ли се на непознати?
Дали да се доверим на различен човек, или не? Ние вземаме сходни решения въз основа на първото усещане за външността и чертите на разположение...

• Тревога, обвързвана със здравословното положение. Такова разстройство може да се появи при хората с хронични болести. Например страдащите от бронхиална астма постоянно се опасяват да не се задушат или да не изгубят своя инхалатор.

• Различни уплахи. Тук може да се отнесат страхът от хвърчене, от затворени пространства, които лимитират индивида в придвижванията.

• Панически офанзиви. Те най-често се съпровождат с учестено дишане, сърцетуптене, зной, световъртеж.

„ Всички тези признаци изискват превръщане към експерт и никога не трябва да се отсрочват за след това. Тревожността може да докара до нарушаване на съня, загуба на обществени връзки, храносмилателни разстройства и сърдечни болести “, заключава експертът.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР