Всички гранични пунктове на Румъния са натоварени и приемат граждани

...
Всички гранични пунктове на Румъния са натоварени и приемат граждани
Коментари Харесай

Жители на Одеска област напускат Украйна през ГКПП в Румъния

Всички гранични пунктове на Румъния са натоварени и одобряват жители на Украйна, които напущат страната си.

Жителите на Одеска област от през вчерашния ден са почнали интензивно да търсят способи да преминат границата с Румъния. Повечето са дами и деца, оставили всичко, даже и съпрузите си, само че тръгнали към другари и родственици в Европейския съюз.

 Тарана Наджапова от Одеса/Снимка: Ася Пенчева

Такава е и Тарана Наджапова от Одеса, която дружно с двете си деца пътува към Словакия:

„ Не мога да допускам, че е допустимо да не се върна. Толкова пъти сънувам, че се връщам, а домът ми е отворен, ограбен, разрушен. Говорих със свекърва ми. Тя ме успокоява.

Казвам ѝ: Вие преднамерено ме успокоявате и казвате, че всичко ще бъде наред. Нея не можех да я взема. Казах ѝ да тръгнем дружно, само че тя отхвърли. Има животни, кучета и котки, даже нашите куче и котка оставихме при нея.

Тя се надява да е краткотрайно. Какво ще стане, не зная. Ако сме под окупация на Русия, няма да се върна. Няма да се върна, тъй като не желая да се връщам при руснаци “.

По-натоварен сега е граничният пункт Исакча - Орловка, при който не се минава молдовската граница, а единствено река Дунав.

 Снимка: Ася Пенчева

Повече от 50 хиляди души са избягали от Украйна за по-малко от 48 часа от началото на съветското нахлуване през вчерашния ден, съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

Повечето от тези хора са намерили леговище в началото в Полша и Молдова, написа Гранди в „ Туитър “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР