Всички гледаме на света по уникален начин. Буквално! Заради комбинация от

...
Всички гледаме на света по уникален начин. Буквално!
Заради комбинация от
Коментари Харесай

Каквото и да си мислите, този лимон не е жълт

Всички гледаме на света по неповторим метод. Буквално!

Заради композиция от физични и умствени фактори, методът, по който ти виждаш нещо, най-вероятно е радикално друг от метода, по който аз го виждам.

В този случай не е въпрос единствено на позиция. Ако си мислиш, че лимонът на фотографията или видеото по-долу е жълт, грешиш! В действителността лимонът всмуква всички забележими дължини на вълната. С изключение на жълтата светлина - точно тя се отразява в ретината ви.

Когато гледате лимон от екрана на комютъра си обаче, нещата стоят по малко по-различен метод. Вашият екран изобщо не създава жълта светлина. Всъщност - той излъчва само алена, синя или зелена.

Най-интересното и озадачаващо нещо в тази ситуация е, че индивидът във видеото, вижда действителна жълта светлина, до момента в който следи лимона в стаята, до момента в който вие - подправено жълто. Абсолютно никакъв жълт цвят не се отразява от екрана, с цел да попадне върху ретината.

Нашите очи разполагат с три типа конусовидни кафези, които са положителни в приемането на друг вид цветове. Едната се оправя чудесно със синия, друга – с аления, а трета – със зеления цвят. Забелязвате ли, че не съществува клетка, отговаряща за жълтия цвят (нито пък за лилавия, оранжевия, кафявия и т.н.).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР