Всички добре знаем, че захарта е много коварна и че

...
Всички добре знаем, че захарта е много коварна и че
Коментари Харесай

Храните със скрити количества сол

Всички добре знаем, че захарта е доста подла и че нейната непотребна консумация би трябвало да се следи не по-малко от броя на калориите в нашата паница.

Солта като вкусов антагонист на захарта е обект на подобен контрол в доста по-малка степен, макар че при здрав човек дневният банкет на натрий не би трябвало да надвишава 2300 mg дневно.

При високо кръвно налягане тази цифра би трябвало да бъде понижена до 1500 mg, само че множеството хора даже не знаят за непрекъснатото надвишаване на количествата натрий.

Факт е, че солта се съдържа в голям брой артикули, сходно на захарта, и не всеки път е солена на усет. Нека разгледаме някои от храните със скритa сол.

Сосове

 Храните със скрити количества сол

Никой няма да се изненада, че сосовете са в този лист, тъй като в по-голямата си част всички те имат този усет. Но наличието на натрий от единствено няколко супени лъжици от някой заводски дресинг за салата в действителност може да шокира - към 300 мг! Между другото, това е към 10-15% от дневната норма, а в тази ситуация с маринати - към 20% в 1 супена лъжица, което даже не е задоволително за вярно мариноване на 100 - 200 г пилешки гърди, да вземем за пример.

Пакетирани тестени произведения

 Поничките съдържат скрита сол

Ако не сте имали задоволително аргументи да ги ограничите, като да вземем за пример огромния брой калории и захар, които съдържат, тогава ето още една причина - солта. И по този начин, една поничка съдържа към 200 мг натрий. Да не приказваме за обстоятелството, че в множеството пакетирани печени лакомства натрият се употребява просто като спомагателен консервант.

Полуготови супи

 Инстантните супи съдържат доста скрита сол

Както е при зърнените храни, паница с топла чорба може да сформира освен основата на изобилна откъм калории вечеря или обяд, само че и да обезпечи на тялото ви до половината от дневния банкет на натрий. Това важи изключително за консервираните супи, продължителната приложимост на които като цяло може да докара до понижаване на чувствителността към солен усет и вследствие на това непрестанно предозиране с натрий.

Бургери

Основата на по този начин наречените бургери, приготвени от огромен брой високо модифицирани храни като соя, съдържа от 400 до 500 мг натрий на порция. Това се прави, с цел да се усъвършенства и ускори усетът, без да се взема поради солеността на продуктите, подправките и сиренето като част от добавените съставки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР