Всички банки в България вече са предприели ограничителни мерки спрямо

...
Всички банки в България вече са предприели ограничителни мерки спрямо
Коментари Харесай

БНБ: Блокират се сметки в резултат на санкциите

Всички банки в България към този момент са подхванали ограничаващи ограничения по отношение на физическите и юридическите лица, които Съединени американски щати глоби по закона „ Магнитски “. Тези ограничения включват блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки, като някои от дейностите са почнали още преди публикуването на листата от Вашингтон, оповестиха от Българска народна банка в специфична позиция.

Припомняме, че Финансовото министерство на Съединени американски щати и Държавния департамент постановиха наказания на шестима българи и 64 компании.

Ето цялостния текст на известието на Българска народна банка:

Във връзка със запитвания и мнения по отношение на използването на ограничаващи ограничения по отношение на лицата, включени в листата със наказания на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати, Българската национална банка (БНБ) осведоми следното:

• Българска народна банка ползва ограничаващи ограничения при покупко-продажби и интервенции в сходство с откритите вътрешни правила и процедури и условията на Закона за ограниченията против изпиране на пари.

• Съгласно изискана от банките и получена в Българска народна банка информация, всички банки в страната с открити сметки и настоятелен взаимоотношения с горепосочените лица към този момент са подхванали нужните ограничаващи ограничения, в това число блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези ограничения са подхванати авансово на други учредения преди публикуването на листата на OFAC.

• Установените вътрешни правила и процедури в банките и настоящата нормативна рамка дават опция за използване на плануванаъа в Закона за ограниченията против изпиране на пари процедура. Тази процедура включва известяван от банките на дирекция „ Финансово разузнаване “ на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), прекъсване от ДАНС на избрана интервенция или договорка за период до 5 работни дни, известяван от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или забрана, изговаряне от съда в период до 24 часа.

• В допълнение към това Българска народна банка изпрати до всички банки инструкции за спомагателни дейности и ограничения във връзка с клиенти на банките, включвани в описи на OFAC или аналогични описи на Министерството на финансите на Република България.

• Българска народна банка осведоми Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правораздаването, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за напътствията, изпратени до банките. Българска народна банка също акцентира нуждата да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, обвързвано с използването на сходни ограничаващи ограничения, предприемани от други страни, на национално равнище, с оглед неговото внасяне без в допълнение закъснение в идващото Народно заседание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР