Всички автобуси, които се движат по маршрути над 30 км

...
Всички автобуси, които се движат по маршрути над 30 км
Коментари Харесай

Управляващите държат на коланите в автобусите

Всички рейсове, които се движат по направления над 30 км и по републиканската пътна мрежа, ще бъдат задължени да имат предпазни колани и видеокамери за наблюдаване. Това ще гласоподават депутатите на 12 септември. Очакваше се измененията в Закона за придвижване по пътищата да бъдат гласувани до края на тази седмица, само че няма да стане. В сряда (5 септември) те отпаднаха от дневния ред на народните представители. Причината - не е постъпил отчетът на водещата парламентарна Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Документът не е подготвен, само че е признат на второ четене, опита се да успокои духовете депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. Не е импортиран в зала поради многото оферти сред двете четения, както и желанието за прецизиране на текстовете за въвеждане на електронната винетка от 1 януари 2019 година и тол системата за камионите, които са главната тематика на обсъжданите промени.

Управляващите няма да правят отстъпка от желанието си да задължат превозвачите да сложат предпазни колани и камери за видеозаписи на всички рейсове за пътнически транспорти. Разпоредбите са записани в преходните и заключителните разпореждания на към този момент импортирания законопроект за пътищата, с цел да се одобряват по-бързо. Както се споделя, похвална угриженост..., само че неприятното е, че отново е закъсняла. Закани това да се случи имаше още след злополуката на автомагистрала "Тракия " през ноември предходната година. За първи път за колани във всички рейсове тогава заприказва министърът на превоза Ивайло Московски, след което още веднъж щеше да ги вкарва през април. Дебатите на процедура започнаха още по това време, единствено че през миналите месеци никой не направи нищо по въпроса. Впрочем авариралият край Своге рейс е бил с колани, само че никой от пасажерите не ги е употребил.

От бизнеса незабавно скочиха против предлаганите ограничения. Превозвачите са твърдо срещу, защото съгласно тях не могат да трансформират седалките на старите рейсове. Вносителят на корекциите в закона Александър Ненков не пожела да предвижда какви средства ще са нужни за осъществяването на новите условия. А и надали някой е правил такива сметки. Както нормално се работи първосигнално. Според новия началник на Изпълнителната организация "Автомобилна администрация " Бойко Рановски рейсовете с лиценз за транспорт на пасажери са общо 13 хиляди и половината нямат колани.

Може би пък това закъснение в този момент е на добре, съобщи Магдалена Милтенова, ръководител на Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза. Действа се преждевременно още веднъж. Промените се внесоха в Народното събрание в понеделник (3 септември), обсъждаха се там в границите на три дни и не сме имали време да ги обсъдим, уточни тя. Безопасно пътешестване ще има, в случай че се напише закон с работещи ограничения. Сега още веднъж се реагира със незабавни ограничения без разискване. От края на предходната година се разяснява условието за тези колани. Браншът е бил предизвестен за готвените промени в закона, само че никой не е поканил негови представители за съвещания и оферти, посочи Милтенова.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР