Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в Евросъюза

...
Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в Евросъюза
Коментари Харесай

ЕС прие сценарий с две възможни дати за Брекзит

Всички 27 държавни и държавни водачи на оставащите в Евросъюза страни единомислещо взеха решение да дадат пролонгация на датата за излизане на Англия от Европейски Съюз на основата на два вероятни сюжета.

Това разгласи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс и ТАСС. "Брекзит ще бъде отсрочен до 22 май при изискване, че английският парламент утвърди до края на март съглашението за излизане, или до 12 април, в случай че съглашението не бъде утвърдено ", уточни Туск. "Така че до 12 април всички варианти остават отворени и настъпването на съдбоносната дата ще бъде забавено. Правителството на Обединеното кралство към момента ще има избор сред (напускане) със съглашение, без съглашение, дълго удължение или отвод от член 50 ", сподели Туск на среднощната конференция.

На конференцията нито Туск, нито шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер можаха да отговорят на въпроса какъв брой дълго може да продължи "дългото отсрочване ". "До самия край ", сподели Юнкер след дълга пауза, което провокира смях в залата.
До 12 април Лондон би трябвало да вземе решение дали ще организира в страната изборите за Европейски парламент, които са планувани за края на май. Ако решението е да не се организират тези избори, то тогава опцията за дълго отсрочване автоматизирано става невъзможна, акцентира Туск. Пак до тази дата Лондон би трябвало да осведоми Европейския съвет "как вижда по-нататъшното придвижване напред ".

Англия одобри сюжетите на Европейски Съюз, съгласно които датата на изхода на кралството от съюза се придвижва на 12 април или на 22 май според от утвърждението от Народното събрание на съглашението за Брекзит, сподели Туск на конференцията. "Тази вечер се срещнах няколко пъти с премиерката Мей, с цел да се убедя, че Англия приема нашите сюжети за отсрочване. И съм щастлив да ви оповестя, че се споразумяхме, тя ги одобри ", добави той.

Журналистите подсетиха на Туск неговият пост в Туитър, провокирал остра дискусия, че "в пъкъла е приготвено особено място за тези, които тласнаха Англия към Брекзит без "план " и го попитаха дали тази "покана " не би трябвало да се популяризира и на тези английски депутати, които отхвърлят да поддържат съглашението. Туск отговори: "Според думите на Римския папа, пъкълът към момента е празен, тъй че там има още доста място ".

Според заключителния документ от срещата на водачите нощес, те приканват да продължи подготовката на изключителни ограничения при положение на излизане на Англия от Европейски Съюз без съглашение. Нова изключителна среща на върха "може да бъде свикана всеки миг " за приемане на по-нататъшни решения по отношение на Брекзит.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР