Вселената загуби един от най-великите си умове. Британският физик Стивън

...
Вселената загуби един от най-великите си умове. Британският физик Стивън
Коментари Харесай

14 забележителни цитата на Стивън Хокинг, които трябва да помним

Вселената загуби един от най-великите си мозъци. Британският физик Стивън Хокинг умря на 76-годишна възраст в дома си.

Хокинг страдаше от една от най-страшните заболявания, познати на човечеството - амиотрофична латерална склероза (АЛС). Тя обаче не го спря да доближава научни върхове.

Астрофизикът бе най-известен с концепциите си за Вселената и нейното възникване. През 1974 година астрофизикът потвърждава, че черните дупки в действителност не са безусловно черни, а излъчват сила под формата на обикновени частици, до момента в който изчерпят силата си и избухнат. Това събитие е известно като излъчване на Хокинг. Изчислява и оптималното количество сила, което две черни дупки могат да отделят при конфликта си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки. Дълги години отделя на квантовата доктрина и учи държанието на най-малките частици, от които е формирана Вселената.

В памет на Хокинг ви припомняме някои от забележителните му цитати:

1. Животът щеше да е драматичен, в случай че не беше занимателен.



2. Най-големият зложелател на знанието не е незнанието, а илюзията за познание.



3. Дори хора, които настояват, че всичко е предопределено и че не можем да променим нищо, се оглеждат преди да пресекат пътя.



4. Интелигентността е способността да се адаптираш към измененията.



5. Моята цел е елементарна. Тя е да схвана изцяло Вселената, за какво е такава, каквато е и за какво въобще съществува.

6. Ние сме в заплаха от самоизтребление от нашата лична лакомия и нелепост. Не може да продължаваме да гледаме единствено себе си в една нечиста и пренаселена планета.

7. Въпреки че не мога да се движа и приказвам без помощта на компютър, мозъкът ми е изцяло свободен.



8. Едно от главните правила във Вселената е, че нищо не е напълно. Съвършенство просто не съществува. Без несъвършенство не бихме съществували нито вие, нито аз.

9. Има смисъл, единствено в случай че не се отказвате.



10. Ние сме единствено една напреднала порода маймуни на една дребна планета към една доста елементарна звезда. Но ние можем да разберем Вселената. И това ни прави доста специфични.



11. Помнете, че би трябвало да гледате нагоре към звездите, а не в краката си.



12. Тихите хора имат най-гръмки мозъци.

13. За мен мозъкът е просто компютър, който стопира да работи, когато частите му се повредят. Няма парадайс или оттатъшен живот за развалените компютри – това е приказка за хора, които се опасяват от тъмното.

14. Айнщайн е бъркал, като е казвал, че: " Бог не играе на зарове ". Наличието на черни дупки допуска, че Бог освен си играе на зарове, само че от време на време ни обърква, като ги хвърля там, където не можем да ги забележим.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР