Всеки знае, че шоколадът, бургерите, пицата и газираните напитки са

...
Всеки знае, че шоколадът, бургерите, пицата и газираните напитки са
Коментари Харесай

Вредни храни с високо съдържание на захар и натрий

Всеки знае, че шоколадът, бургерите, пицата и газираните питиета са нездравословни. Затова хората, които желаят да се хранят вярно, ги заобикалят.

В нашето всекидневие обаче консумираме храни, които на нас ни наподобяват безвредни, само че в действителност се отразяват зле на организма ни, защото имат високо наличие на захар и натрий, за което ние не подозираме. А ето и кои са те:

Храни с високо наличие на натрий

Макарони със сирене

 Макароните със сирене имат доста натрий

Една естествена порция макарони със сирене съдържа над 1000 мг натрий. За да разберете какъв брой огромно количество е това, дано да отбележим, че за един ден човек не би трябвало да употребява повече он 1500 мг.

Спагети с доматен сос

Дали ще ги купите в консерва или в буркан, е без значение, защото и в двата случая те ще са с високо наличие на натрий (сол). Затова, в случай че ви се приядат спагети с доматен сос, ви предлагаме да си извършите сами – хем ще е по-полезно, хем ще е по-вкусно, защото ще можете да сложите всичко, което обичате.

Зеленчуци в консерва

 Вредни храни с високо наличие на захар и натрий

Някога чудили ли сте се по какъв начин е допустимо консервираните зеленчуци постоянно да наподобяват толкоз пресни? Е, отговорът се крие в натрия (солта). Производителите прибавят огромно количество сол към консервираните зеленчуци, защото тя ще ги накара да наподобяват пресни. Затова ви предлагаме да употребявате пресни или замразени зеленчуци във вашите ястия.

Консервирани супи

Не знам дали в миналото сте яли консервирани супи, само че в случай че сте, няма по какъв начин да не се съгласите, че те са много солени. Това се отнася и за тези, които сякаш съдържат малко натрий. Всъщност огромна част от консервираните супи съдържат повече количество натрий, в сравнение с целесъобразната дневна доза. Ако въпреки всичко ви се прияде такава чорба, гледайте наличието на натрий да е по-малко от 400 мг за порция.

Картофен чипс

 Вредни храни с високо наличие на захар и натрий

Картофеният чипс не е нищо повече от комбинация от рафинирани въглехидрати, нездравословни мазнини, и прекомерно огромно количество натрий. Това би трябвало да е задоволително, с цел да ви откаже от потреблението му, само че има и още. Картофеният чипс се състои и от картофи – храна, богата на въглехидрати. Когато такива храни се подготвят на високи температури, както се прави и картофеният чипс, се отделя акриламид. Акриламидът е блудкав, незабележим второстепенен артикул, за който проучвания, извършени върху животни, са потвърдили, че усилва риска от няколко типа рак.

Храни с високо наличие на захар

Овесено кисело мляко

В една кофичка овесено кисело мляко от 200 мл количеството на захарта може да доближи до 30 година Освен това в нея има прибавени и разнообразни химикали, които да овкусят млякото и да му придадат прелестен мирис.

Натурален сок

 Вредни храни с високо наличие на захар и натрий

Натуралните сокове са считани за здравословната опция на газираните питиета. Причина за това е, че при тях захарта постоянно е показана като фруктоза и фруктозно-глюкозен сироп, които обаче съдържат същият брой калории като захарта – 4 калории на грам. Всъщност има доста натурални сокове, които са с по-високо наличие на захар, в сравнение с газираните питиета.

Дресинг за салата

Голяма част от марките популяризират, че техните дресинги са без мазнини или имат малко количество калории, като в това време 2 супени лъжици от техният дресинг може да съдържа близо 25 г захар, която още веднъж да е замаскирана.

Мюсли

 Вредни храни с високо наличие на захар и натрий

Мюсли е изборът за старт на деня на доста хора, които се пробват да се хранят здравословно. Ако и вие сте от тях, ви съветваме деликатно да четете етикетите, с цел да не се окаже, че изборът ви е неверен. Има мюслита, които съдържат 1-2 г захар на 20 г артикул, само че има и такива, при които на 100 г артикул има близо 50 г захар. Затова избирайте деликатно.

Фреш

Фрешовете са считани за здравословни питиета, само че това не е по този начин. Например, в една чаша портокалов сок се съдържат 8-10 г захар. Причина за това е, че с цел да се създадат фрешовете, се употребяват няколко плода и тяхната захар се придвижва в изстискания сок. Но в това време фибрите, които съдържат цели плодове, биват отнети. Затова ви предлагаме постоянно да избирате плода пред фреша.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР