Всеки знае, че прекалената консумация на някои храни не води

...
Всеки знае, че прекалената консумация на някои храни не води
Коментари Харесай

Намалете солта, компенсирайки с пикантни храни

Всеки знае, че прекомерната консумация на някои храни не води до нищо положително. Подобна е обстановката и със солта. Ако прекаляваме с яденето на прекомерно сол и солени храни, може да си докараме високо кръвно налягане и сърдечно-съдови болести. Но решението е освен да спрете да ядете сол, което за някои хора е много сложен развой.

Ново изследване намира елементарно и много апетитно решение на казуса за хората, фенове на соленото. А точно - заменяне на солените храни с пикантните храни. Оказва се, че те работят на мозъка ни напълно както, когато ядем нещо солено. Т.е. за нашия мозък няма разлика дали ядете сирене или люта чушка. Активират се все едни и същи центрове в мозъка. Затова, в случай че обичате солено, а не би трябвало да ядете, тъй като имате риск от хипертония, то заложете на пикантните храни като пикантни сосове и пикантен пипер.

 Люто

Така е изцяло допустимо да намалите приема си на сол, без да усетите някакво напрежение. А данните за консумирането на сол са стряскащи - съгласно Световната здравна организация (СЗО) хората ядат 30% повече сол от количеството, определяно като безвредно за сърцето и кръвоносните съдове. А това, несъмнено, води до развиване освен на сърдечносъдови болести, само че и на други хронични здравословни проблеми като затлъстяване и диабет и какво ли още не.

Сега има лъч вяра с новината, че може да заместим соленото с пикантното. Така в умерени дози алкалоидът капсаицин, придаващ присъщия мирис и усет на пикантните храни, инервира и рецепторите, възприемащи соления усет на храната. Тази специфичност е потвърдена с изследване, обхващащо 600 души с разнообразни желания към солено и пикантно. Установено е, че хората, които обичат да ядат пикантни храни, доста рядко злоупотребяват със солта, за разлика от хората, които не обичат пикантния усет.

 Пикантни храни Снимка: Албена Асенова

Факт е, че първата група хора имат притъпен вкус към сол, точно вследствие приема на пикантни храни. Точно тази специфичност се показва и като причина тази група хора да имат кръвно налягане приблизително с 10 mmHg по-ниско от това на феновете на солените гозби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР