Всеки рожденик ще се почуства още по-специален с тази разкошна

...
Всеки рожденик ще се почуства още по-специален с тази разкошна
Коментари Харесай

Торта със стърган шоколад

Всеки рожденик ще се почуства още по-специален с тази луксозна шоколадова торта

Необходими Продукти

Основа


● белтък - 360 г яйчен
● захар - 200 г гранулирана
● брашно - 300 г
● олио - 100 г
● прясно мляко - 100 г
● бакпулвер - 2 ч.л.

Сироп


● вода - 250 г
● захар - 80 г
● лимонова кора

Пълнеж


● рикота - 600 г
● маскарпоне - 200 г
● пудра захар - 150 г
● сладко от малини - 350 г или череши, боровинки
● шоколад - 100 г
● крокант - 50 г лешников бадемов по желание (може да пропуснете)

Начин на подготвяне

Разбийте белтъците до твърди върхове, с 2 капки лимонен сок. В купа смесете олиото с млякото и захарта: с ръчна бъркалка ще е добре.

След като се получи хомогенна примес, прибавете разрушените белтъци и деликатно разбъркайте, до момента в който се получи гладка и хомогенна примес.

Прехвърляме тестото в намазнена и набрашнена форма за торта (или използвайте тавичка с размери 24 см). Печем в гореща и статична фурна на 180°C за 30 минути.

След 30 минути изключваме и оставяме да почине в изключената фурна за 5 минути. Изваждаме блата за тортата от фурната и го оставяме да се охлади.

За сиропа: Оставете водата със захарта и лимоновата кора да заври. Оставете да ври няколко минути, изключете и охладете.

Пълнеж:

В купа сложете рикотата (за предпочитане за сладкиши с висока масленост), маскарпонето и пудрата захар. Работим с ръчна или електрическа бъркалка или шпатула, до момента в който се получи копринен крем.

Нарязваме тортата с маскарпоне на пластове, тъй че да се получат три диска. Накиснете първия диск със сиропа и намажете от горната страна лек пласт малиново сладко. След това нанасяме крем с рикота.

Също по този начин леко накисваме другия диск на тортата и още веднъж намазваме малко сладко. Създаваме още един пласт крем от рикота и приключваме с последния диск от блата, който леко накисваме.

Настъргваме първокласен шоколад върху крема, можете да комбинирате с ядки или крокант по желание. Украсяваме обичаната шоколадова торта повърхността по краищата с ядки, а в средата с настърган шоколад.

По предпочитание може да настържем шоколад върху крема с рикота на всеки блат. Насладете се на тази вкусна тортата със стърган шоколад!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР