Всеки родител по един или друг начин се е сблъсквал

...
Всеки родител по един или друг начин се е сблъсквал
Коментари Харесай

„Иди си в стаята!“ и още фрази, които не бива да казвате на истерясалото дете

Всеки родител по един или различен метод се е сблъсквал с изблиците на детски яд и нервности. И даже да сте въоръжени с безпределно самообладание, в един миг чашата прелива.

Детските психолози поучават:   " Не казвайте тези 3 изречения.В този миг те единствено ще влошат обстановката. "

„ Какво не е наред? /Обясни какво се случи! ”

Въпросът е, че детето не може да изясни. Може би, в случай че можеше, нямаше да стартира да крещи, да се тръшка и да се нервира.

И в положението, в което то не се управлява, въобще не е готово да проучва своите мисли, усеща и положение.

Вместо да търсите аргументите, в този миг е по-добре да работите с възприятията на хлапето. Например, кажете му, че виждате, че е ядосано, ядосано, че му е мъчно. И му предложете помощта си. Например да го гушкате, до момента в който се успокои.

“Върви си в стаята! И когато се успокоиш, ела! "

Много примамлива фраза, изключително когато можете да пандизите вратата и да не чувате истеричните му крясъци.

Сега си спомнете по какъв начин вие като дете сте се чувствали, когато сте били прочувствено наренени, а родителите са ви изпращали „ на изгнание “.

Според психолози децата не могат да се успокоят сами. Те занапред се учат по какъв начин да го вършат и, когато са афектирани са напълно под властта на страстите си.

Затова най-хубавият вид е да отидете с хлапето в неговата стая и да му помогнете да се успокои, като обсъдите възприятията и страстите му.

Снимка: Getty Images

“Ето, всичко е наред! ”

Фрази като тази, също би трябвало да се заобикалят. Казваме ги, тъй като ние самите се усещаме зле, когато детето е смутено. Ние фактически желаеме всичко да бъде наред. Потвърждавайки това, като че ли му обясняваме: ние се усещаме зле, когато ти си сърдит, по тази причина, се успокой, апелирам! 

Вместо това е по-добре да се върнете към обстоятелствата и да го формулирате по този начин:  „ Изглеждаш разстроен/уплашенсърдит. Добре ли си? “

Тези думи разрешават на детето да разбере, че е обикновено да пристигна при вас, и когато е тъжно, и когато е щастливо. Ние му демонстрираме, че го одобряваме при всевъзможни условия.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР