Всеки от нас трябва да обръща сериозно внимание на това,

...
Всеки от нас трябва да обръща сериозно внимание на това,
Коментари Харесай

Съвети за здравословно хранене за всеки

Всеки от нас би трябвало да обръща съществено внимание на това, което яде. Храната е доста значима за нашето здраве и в случай че пренебрегнем нейната роля, може да имаме проблеми. Заради забързаното ни всекидневие обаче, доста постоянно се храним нездравословно, което може да не ви прави усещане в първия миг, само че в случай че това се трансформира в наклонност, отрицателният резултат ще е неминуем.

Храната е от главно значение и при децата. Все повече виждаме по какъв начин доста малчугани са с наднормено тегло, имат проблеми с придвижването и боледуват повече от връстниците си, които ядат потребни храни. Затова ви предлагаме няколко съвета за здравословно хранене, които са подобаващи и универсални за всеки пол и възраст.

Яжте по-здравословни сладки неща. Нарязани ябълки, моркови, мандарини, портокали и всевъзможни други плодове могат умерено да заместят част от лакомствата за рождени дни и празненства. Не излизайте от у дома заран, без да сте яли, тъй като закуската подхранва тялото. Не е инцидентно, че точно тя е определяна като незаменимо хранене. През почивните дни правете огромни порции домашно приготвени пълнозърнести палачинки и мъфини, твърдо сварени яйца и всевъзможни други потребни храни, позволяващи да се съхраняват в хладилника, а по-късно да се затоплят още веднъж за бърза закуска. Насърчавайте другите да вършат същото.

Махнете сладкишите от закуската и вместо това яжте пресни плодове, настъргано сирене, ядки и мюсли. Вашето тяло е повече от 50 % вода. Нуждаете се от по-голямо количество вода, когато упражнявате и играете, по тази причина носете бутилка с вода денем, с цел да поддържате добре хидратирани. Ако децата ви се занимават със спорт след учебно заведение, опаковайте лека закуска от пресни плодове или зеленчуци, като по този начин яденето им ще бъде по-балансирано. Съхранявайте подготвени за консумация авансово приготвени закуски на леснодостъпно място, които децата могат да хапват след учебно заведение и вие да ги носите в офиса.

Можете да си извършите страхотни следобедни закуски от плодове, пръчици от сирене, гевреци, зеленчуци, пълнозърнести крекери и храни с малко или без добавена захар. Помислете за правилото 80/20, при което 80 % от времето, в което изпитвате апетит, ядете, а в останалите 20 % просто се въздържате да посягате към хладилника и залагате на физически извършения. Така хем ще сте заситени, хем няма да прекалявате с потреблението и ще поддържате форма.

Планирайте авансово да ядете дружно като семейство няколко пъти седмично. Децата, които ядат постоянно със фамилията си, по-добре се оправят в учебно заведение. Наясно сме, че в днешното забързано всекидневие и с работата и ученето на смени, е все по-трудно да се събирате всичко на една маса, само че опитвайте да го вършиме най-малко няколко пъти седмично. Стремете се да отделите за задачата най-малко 30 минути, а не да изядете всичко едновременно и след това да ви стане тежко от преяждане.

Насърчавайте и останалите да престанат да ядат, когато коремът им се изпълни. Включете всички в фамилията в планирането на храненето. Накарайте децата да изберат нов плод или зарзават, който биха желали да опитат, или ги оставете да си създадат личен сандвич. Обяснете им, че би трябвало да ядат постепенно, с цел да може да усетят по кое време са се заситили и да знаят по кое време да спрат.

Поддържайте кутията за обяд забавна, както за вас, по този начин и за малчуганите, посредством разнообразни източници на протеин като риба звук, фъстъчено масло, пуйка, пиле или фасул. Редувайте също плодовете и зеленчуците, с цел да не ви омръзне да ядете едно и също. Ябълка, банан, портокал, грозде, целина, моркови и броколи да вземем за пример са желан избор за мнозина. Стремете се постоянно в менюто ви да има най-малко три от следните типове храни – плодове, зеленчуци, храни с протеини, зърнени произведения и млечни артикули. Те са нужни за уравновесено и засищащо хранене.

Дайте добър образец. Когато децата видят родителите си да вършат нещо, доста по-вероятно е да последват образеца им. Същото важи и за храненето, тъй че се постарайте вие също да се храните с потребни неща, с цел да може да предадете този метод на живот и на тях.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР