Всеки може да разкаже история за приятел, когото е смятал

...
Всеки може да разкаже история за приятел, когото е смятал
Коментари Харесай

13 неща, които карат хората моментално да не те харесват, според науката

Всеки може да опише история за другар, който е считал за противен първоначално, само че след това е открил, че в действителност е най-приятният човек.

По принцип разполагаш единствено с няколко секунди, с цел да накараш някого да изиска да прекара повече време с теб. Всичко е от голяма важност – от фамилното ти име до метода, по който мирише потта ти (уф да, знаем).

Чети надолу – Business Insider е събрал няколко научни открития за заканите и държанията, които карат хората да не те харесват, както онлайн по този начин и онлайн.

1. Споделяне на прекалено много фотоси във Фейсбук

Ако си подобен вид човек, който може да показа фрагменти от медения си месец, дипломирането на братовчедка си и кучето си, пременено в Хелоуин костюм в един ден, евентуално е по-добре да спреш.

Изследване, извършено още през 2013, твърди, че публикуването на прекалено много фотоси в обществените мрежи може да навреди на връзките ти в действителния живот.

„ Така е, тъй като хората, които не са измежду най-близките ти и роднините ти, не наподобява да се отнасят позитивно към тези, които непрестанно разгласяват фотоси на себе си, “ споделя водещият в проучването създател Дейвид Хъфтън от Бизнес Училеще Бирмингам.

Нещо повече: приятелите се нервират от прекомерно доста фотоси на родственици, а роднините не харесват прекомерно доста фотоси на другари.

Бен Мардер от Университета на Единбург, който също работи по проучването предизвестява: „ Внимавай, когато споделяш нещо по какъв начин ще бъде признато от другите – макар че шерването е страховит метод за възстановяване на връзките, може също и да ги съсипе. “

2. Имаш прекомерно доста или прекомерно малко другари във Фейсбук

В проучване, извършено още през 2008 година от Щатския Университет Мичиган, колежани били тествани да преглеждат фиктивни профили във Фейсбук след което били питани какъв брой харесват притежателите на тези профили.

Резултатите посочили най-голямо харесване при съществуването на към 300 другари. Най-малко харесвани били притежателите на профили с към 100 другари и съвсем толкоз малко били харесване тези с повече от 300.

Защо 300 + другари се оказва повратна точка? Авторите на проучването споделят: „ Индивиди с прекомерно доста другари наподобяват прекомерно фокусирани върху Фейсбук, сприятеляват се повече от обезсърчение, в сравнение с тъй като са известни. “

От друга страна обаче колежаните, правили оценката, също имали по към 300 другари във Фейсбук. Учените заключават, че в среда, в която е постоянно срещано да имаш към 1000 другари, може точно 1000 да е точката на най-голямо харесване.

Имайте поради, че проучване, извършено през 2014 година твърди, че междинният брой другари измежду възрастни консуматори е 338.
Интересно е, че проучването допуска, че участниците не са били умишлено уверени, че харесват по-малко хора с прекалено много или прекомерно малко другари във Фейсбук.

3. Разкриваш нещо рисково персонално прекомерно рано в дадена връзка

По принцип, хората се харесват повече откакто са „ изтъргували “ доверие между тях. Саморазкриването е един от най-хубавите способи да правиш другари в зрелост.

Психолозите обаче споделят, че разкриването на нещо прекомерно интимно – да кажем, че сестра ти изневерява на брачна половинка си – до момента в който към момента се опознавате може да те накара да изглеждаш нерешителен и да понижи внезапно степента на харесване от другата страна.

Ключът е да откриеш точното количество персонална информация. Изследване, извършено през 2013 година от Сюзън Шпрехер от Щатския Университет Илинойс, твърди, че шерването на елементи за занимания или обичани мемоари от детството те карат да изглеждаш топъл човек и надлежно усилва възможностите да бъдеш харесан.

4. Задаваш някому въпроси, без да приказваш въобще за себе си

Същото това проучване от 2013 година изважда съществено несъгласие против концепцията, че саморазкриването предпоставя непосредственост. Хората по принцип те харесват по-малко, в случай че не действаш реципрочно, когато ти разкрият нещо интимно.

В проучването участници, които не се познават между тях били разграничени на две групи. В първата група половината участници са се „ саморазкривали “ (споделяли персонална информация) пред втората половина. В другата група двете половини са се „ саморазкривали “, редувайки се на 12 минути. Резултатите са безапелационни, че участващите във втората група са се харесали доста повече.

Авторите заключават по тематиката: „ Въпреки че срамежливи или обществено нервни хора може да задават въпроси на другия, с цел да отклонят вниманието от себе си, нашето проучване демонстрира, че това не е добра тактика за иницииране на връзка. И двамата участници във взаимоотношението би трябвало да се разкриват, с цел да генерират взаимна непосредственост и харесване. “

5. Публикуваш профилна фотография в прекомерно непосредствен, огромен проект

Ако профилът ти в LinkedIn включва фотография, на която на процедура лицето ти е размазано в камерата, евентуално е по-добре да я смениш.

Изследване на Калифорнийския Технологичен Институт твърди, че лицата, снимани от едвам 45 см, се възприемат като по-малко заслужаващи доверие, по-малко атрактивни и по-малко способени от лицата снимани от 135 см.

6. Скриваш страстите си

Изследване твърди, че проявлението на същинските ти страсти е по-добра тактика да накараш хората да те харесват от скриването им.

В изследване от 2016 година учени от Университета Орегон записали на видео хора, гледащи две кино подиуми: сцената с подправения оргазъм от „ Когато Хари срещна Сали “ (When Harry Met Sally) и тъжната сцена от „ Шампионът “ (The Champ). В някои случаи гледащите били карани да реагират естествено, в други били инструктирани да потискат страстите си.

След това колежани били накарани да гледат 4-те версии на видеото с гледащите. Учените измервали интереса на студентите към сприятеляване с хората от видеото, както и тяхната оценка на личностите от видеото.

Резалтът бил категоричен – тези, които потискали страстите си били харесвани по-малко. Те били оценени като по-малко екстровертни и по-неприятни от хората, които изразявали естествено страстите си.

Учените пишат: „ Хората … не преследват близки връзки по недискриминационен симптом – те евентуално търсят хора, при които е по-вероятно инвестицията да срещне взаимност. По тази причина, когато търсещият забележи, че някой прикрива страстите си, е евентуално да го интерпретира като липса на интерес към нещата, фасилитирани от изразяването на страстта – непосредственост, обществена поддръжка, междуличностна съгласуваност. “

7. Държиш се прекомерно благо

Логично е да се мисли, че колкото по-мил и алтруистичен изглеждаш, толкоз по-вероятно е повече хора да те харесват. Но в действителност се оказва, че не е по този начин.

В проучване от 2010 година учени от Щатския Университет Вашингтон и Изследователския Институт Дезърт провели опит, в който студенти играли компютърна игра дружно с четирима други играчи, които в действителност представлявали операция от страна на учените.

Ето по какъв начин един от учените в екипа разказва процедурата пред The Harvard Business Review:

“Всеки от участниците беше подложен в група от петима, без да вижда другите участници в групата. На всеки от тях бяха дадени дарения под формата на ваучери, които те можеха да задържат или да върнат, напълно или отчасти. Имаше и тласък да задържат и усилят ваучерите, само че не явен. ”

( “На участниците било казано, че в края на семестъра ще се състои изтегляне на имената им на инцидентен принцип и тези, които бъдат определени ще могат да извърнат ваучерите в купони за хранене в заведенията на кампуса. ”)

Някои от подправените участници в играта губели доста точки и взели доста малко ваучери – по-скоро алтруистично държание. Оказало се, че множеството участници не желали да работят повече дружно със своите неегоистични съотборници.

В сходен следващ опит, част от същото проучване, множеството участници споделили, че неегоистичните и алтруистични играчи са били повода самите те да наподобяват неприятни, а някои даже са заподозрели скрити претекстове.

8. Прикриваш хвалбите зад подправена невзискателност

В опит да се впечатлят приятелите или евентуални работодатели някои хора скромничат и прикриват самовъзвеличаване зад самооценка. Това държание, вид подправена невзискателност (напр.: Уфф, изядох 15 части шоколад, би трябвало да се науча да се управлявам до момента в който съм в първа класа, другояче ще ми прекратят контракта за модел, LOL), може да се окаже губещо, съгласно проучване на Harvard Business School.

В проучването колежани били накарани да напишат отговор на въпроса кои са най-големите им недостатъци при изявление за работа. Резултатите посочили, че повече от ¾ от участващите са показали това държание, потвърждавайки че са перфекционисти и работят прекомерно крепко.

Независими асистенти в изследването по-късно са споделили, че е по-вероятно да наемат тези, които са били почтени и че харесват точно тях доста повече. Тези участници са писали неща от вида на „ Не постоянно съумявам да бъда проведен “ или „ Понякога отвръщам пресилено в обстановки “.

Друга опция в обстановката „ изявление за работа “ е да приказваш за недостатъци, които не са непосредствено свързани с позицията – например боязън от говорене пред аудитория, в случай, че се кандидатираш за позиция, които допуска писане.

9. Ставаш прекомерно нервозен

Никога не им позволявай да видят или да подушат потта ти. Изследване твърди, че аромата на нервната ти пот може подсъзнателно да повлияе на преценката на хората за личността ти.

През 2013 година учени от Monell Chemical Senses Center посочили на участващите видео материали с дами в нормални ежедневни обстановки като работа в офиса или грижи за дете.

Докато гледали видео материалите те подушили три типа пот: пот, прозведена по време на подготовка, пот провокирана от стресова обстановка и пот, основана в стресова обстановка, само че прикрита с антиперспирант.

Участниците били поканени по-късно да оценят дамите по подготвеност, самонадеяност и дали заслужават доверие.
Резултатът изрично демонстрира, че участниците са оценили дамите по-ниско по всички индикатори, когато са надушвали потта, провокирана от стрес. В случая, когато ароматът е бил прикриван с антиперспирант, дамите са получили по-позитивни оценки.

10. Не се усмихваш

В доста обстановки е мъчно да се усмихваш, изключително когато си на работа, срещаш един куп хора по време на безкрайни срещи и така нататък Въпреки това би трябвало да се опиташ да го правиш.

В проучване на Университета Уайоминг на 100 дами били показани фотоси на друга жена в четири разнообразни пози: усмихната с отворена позиция на тялото, усмихната в затворена позиция на тялото, с отворена позиция на тялото без да се усмихва и със затворена позиция на тялото без да се усмихва.

Резултатът посочил, че дамата на фотографията била най-харесвана на фотосите, на които се усмихва, без значение от позицията на тялото.

В друго взаимно проучване на Университет Станфорд и Университета Дуисбург – Есен се споделя, че студентите, които контактували посредством аватари, се чувствали доста по-позитивно в интеракцията, в случай че аватарът имал необятна усмивка.

Бонус: Друго проучване твърди, че в случай че се усмихваш при първа среща с някого, възможностите да бъдеш запомнен по-късно са доста по-големи.

11. Демонстрираш, че не харесваш някого

Психолозите от дълго време знаят за феномена „ взаимност на харесването “: в случай че мислим, че някой ни харесва, сме по-склонни и ние да го харесваме.

В проучване още от 1959 година, оповестено в Human Relations да вземем за пример, на участващите било казано, че избрани членове на групата за полемики евентуално ще ги харесат. (Тези членове на групата били определени на инцидентен принцип от експериментиращия.)
В края на полемиката, участниците посочили, че хората които са им харесали най-вече са таман тези, които е трябвало евентуално да ги харесат.

В по-ново изследване откриватели от Университета Уотърло и Университета Манитоба настояват, че когато чакаме хората да ни одобряват, ние се отнасяме по-топло към тях, с което усилваме възможностите те в действителност да ни харесат. Така че, даже да не си сигурен по какъв начин те приема индивидът насреща, хвани се като че ли го харесваш и той може също да те хареса.

Защото, въпреки това, в случай че не демонстрираш обвързаност или харесване, евентуално ще го отблъснеш.

12. Името ти е мъчно за изговаряне

Така е: това не е почтено.
Ето какво споделя науката обаче: В проучване от 2012 година учени от Университета Мелбърн, Университета Льовен и Университета Ню Йорк настояват, че хора с по-трудни семейства биват преценявани по-негативно.

В опит включен в проучването участниците чели подигравателна вестникарска публикация за човек, претендент в идните локални избори.

Някои от участващите чели за човек със относително елементарно за изговаряне име (Lazaridis или Paradowska), до момента в който други чели за човек с по-трудно за изговаряне име (Vougiouklakis и Leszczynska).

Участниците, които чели за индивида с по-лесното име твърдели след теста, че претендентът е доста по-подходящ за политиката от участващите, които чели за индивида с сложното име.

13. Пускане на имена

Вероятно е изкусително да споменеш името на прочут публицист, който ти е съученик за да впечатлиш колегата в диалога. Тази тактичност обаче може да се обърне против теб.

Поне по този начин настояват учени от Университета в Цюрих. През 2009 година те разгласяват студия, в която се споделя, че „ стартирането на имена “ прави хората да наподобяват по-малко способени и по-трудни за харесване.

За задачите на опита студенти от Университета Цюрих контактували с „ сътрудници “ по имейл (имейлите били генерирани от учените).

В някои от имейлите сътрудникът споменавал, че Роджър Федерер му е другар и са упражнявали дружно. В други мейли, сътрудникът единствено казвал, че Федерер му е другар.

В другия комплект мейли сътрудникът споменавал, че той или тя е почитател на Федерер. В други мейли Федерер въобще не бил споменаван.

Резултатът изрично демонстрира, че колкото по-силна е връзката сред „ колегата “ и Федерер, толкоз по-малко харесван е сътрудникът от участващите. Учените допускат, че това значително се дължи на чувството, че сътрудникът се държи манипулативно.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР