Всеки кулинар, за да стане наистина способен, трябва да не

...
Всеки кулинар, за да стане наистина способен, трябва да не
Коментари Харесай

Откриха древно сирене на дъното на 3000-годишна тенджера

Всеки кулинар, с цел да стане в действителност кадърен, би трябвало да не се опасява от провали. Дори и най-големите несполуки в готвенето отминават и се не помнят с времето. Да, но не. Някои са толкоз огромни, че оцеляват цели хилядолетия. Така с известна доза злостен комизъм можем да погледнем на последните археологически находки, направени от специалистите от музея Силкеборг в Дания.

При разкопки на полуостров Ютланд археолозите попаднаха на кулинарна злополука, датираща от Бронзовата ера. Докато изучавали руините на антично населено място на едни от първите поданици на Скандинавия, измежду многото предмети на бита, открити там, учените попаднали на едно нормално на тип гърне, което имало обаче необикновена субстанция, залепена на дъното. След деликатен лабораторен разбор се оказало, че това е сирене, което е загоряло при готвене.

Предметът е открит в това, което е било задна уличка на дребното селце. На мястото хората освен са прекосявали, само че и са си изхвърляли боклука. Археолозите допускат, че притежателят на гърнето толкоз се е ядосал на кулинарния си неуспех, че е го е изхвърлил непосредствено на улицата.

Находката е значима, тъй като дава сведения за всекидневния живот и питателните привички на скандинаваците, живели през Бронзовата ера. Според откривателите това е най-ранният образец за производството на обичайното през днешния ден за Скандинавия кафяво сирене бруност, което се създава от суроватка.

Гърнето е намерено по време на разкопки край градчето Бале Киркби, в централната част на Ютланд. Около него имало остатъци и от други глинени съдове.

Повечето съдове, които открихме, бяха саксии, в които са се отглеждали разнообразни домашни подправки. Конкретно гърнето ни направи усещане поради тънкия пласт жълта кора на дъното му, какъвто не бяхме виждали преди, изяснява професор Кай Рамусен от музея Силкеборг в Дания.

Археолозите изпратили гърнето до Националния датски музей, с цел да бъде изследвано по-подробно. Взетите проби от жълтия пласт на дъното му посочили, че той съдържа молекули, които се виждат нормално в мазнините на кравите.

Изследователите считат, че мазнините могат да бъдат остатъци от извара, употребена за основаването на обичайното твърдо сирене, където суроватката се обработва, до момента в който стане на карамел, от който идва и кафявият цвят на бруност.

Изглежда, че този, който е приготвял античното сирене, го е изгорил. Според мен гърнето е изхвърлено, с цел да се прикрие гузната съвест на готвача. Смятам, че опитът за прикриване е бил несполучлив. Знам от персоналната си кулинарна процедура, че изгорялата суроватка мирише по отблъскващ метод и този мирис е бил усетен, съдейки по размерите на селището, от половината му поданици, споделя в умозаключение проф. Расмусен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР