Всеки, който е виждал как котката повръща, след като дъвче

...
Всеки, който е виждал как котката повръща, след като дъвче
Коментари Харесай

Защо котките са капризни, а кучетата ядат почти всичко

Всеки, който е виждал по какъв начин котката повръща, откакто дъвче трева, знае, че нашите мъркащи другари не са естествени растителноядци. Тъй че може да се изненадате, когато откриете, че тези дребни хищници споделят някои значими гени, които по-често се асоциират с тревопасните животни. И това може да ни помогне да разберем за какво котките сортират толкоз, когато става въпрос за храна.

Нови проучвания демонстрират, че котките имат гени, които пазят растителноядните животни от усвояване на отровни растения, позволявайки вкусовите им рецептори да разграничават горчивия усет. Животите употребяват чувството си за усет, с цел да схванат дали една храна е питателна, или нездравословна. Сладкият усет алармира за съществуването на захари, които са значим източник на сила. А горчивият усет от своя страна се е развил като предпазен механизъм против отровните субстанции, които постоянно се срещат в растенията и неузрелите плодове.

Еволюцията неведнъж е променяла вкусовите рецептори на животните, с цел да дават отговор на питателните им потребности. Промените в храненето на животното може да отстрани потребността да долавя някои субстанции в храната и по този начин рецепторните гени мутират, разрушавайки способността си да основат работещ протеин.

Пример за това са строго месоядните котки, които са изгубили рецепторите си за сладко. Но в случай че разпознаването на горчиво служи, с цел да предизвестява за растителни отрови, тогава явно е, че котките, които (обикновено) заобикалят да ядат растения, не би трябвало да могат да усещат и горчивия усет. Хората и други растителноядни животни могат да усещат горчивото, тъй като имат гени за рецептори на горчивия усет. Ако котките са изгубили способността си да усещат горчивото, би трябвало да открием поредност от разновидности в рецепторните им гени.

Специалисти по генетика от Monell Chemical Senses Center във Филаделфия, Съединени американски щати изследваха генома на котките и други месоядни бозайници като кучета, порове и бели мечки, с цел да видят дали нашите месоядни братовчеди имат гени, които могат да разграничават горчивото. Те откриват, че котките имат 12 разнообразни гена за разграничаване на горчивия усет. Кучетата, поровете и белите мечки са също не им отстъпват. Но в случай че месоядните животни е малко евентуално да попаднат на горчиви хапки месо, тъй като са им тези гени?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР