Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните

...
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните
Коментари Харесай

Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността

Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за значимите микроелементи, витамини и хранителни субстанции, от които има потребност. Ежедневно си набираме част от тях посредством храната, друга – от питателните добавки и по този начин си мислим, че даваме на организма си всичко, от което има потребност.

Желязо, калций, витамини, всеки характерен и незаместим, аминокиселини, антиоксиданти, соли, микроелементи...Списъкът е изобилен. Има един витамин, който остава в сянката на събратята от групата на В витамините, и това е витамин В9, още наименуван фолиева киселина. Фолиевата киселина е изолирана от храната по синтетичен път и се преработва първо в черния дроб, до момента в който фолатът е естествената форма, която се преработва чак в тънките вътрешности. Затова - по-добре фолиева киселина от храната, а не от шишенце с таблетки.

Фолиевата киселина не може да се създава в организма и не може да се складира дълго в него. Тя е подвластна от метаболизма и даже при оптималното й въвеждане в ежедневното меню, едвам половината от нея се усвоява. Много огромен неин минус е и свойството, че е доста сензитивна при топлинна обработка, даже и при излагане на стайна температура тя бързо се унищожава от единствено себе си.

Свойства на фолиевата киселина

Тя е съществена причина за усвояването на витамини В12.

Витамин В12 пък има роля в вярното кръвообразуване, изключително на алените кръвни телца, а неналичието му води до рядка и тежка анемия - макроцитична.

Витамин В12 има значение за храненето на веганите и суровоядците и те са длъжни да се доставят всекидневно с него, в случай че желаят методът им на хранене да не ги разболява.

Фоливата киселина, изключително в непосредствено комбиниране като добавка с витамин В 12, оказва помощ за образуването на хемоглобин.

Помага за вярното клетъчно разделяне, образуването на ДНК и при неналичието й, то се забавя.

Има връзка с вярното клеткообразуване, изключително на бързообновяващи се кафези - доста кожни болести се дължат на трайни дефицити на фолиева киселина. Лигавицата на устата страда също - гингивит, пародонтит, афти и така нататък

Как да си набавим фолиева киселина

По натурален метод можем да си набавим фолиева киселина, непосредствено от сурови тъмнозелени плодове и зеленчуци – грах,, от листни –,, магданоз. Още от фасул, леща и нахут, авокадо, ягоди, папая. В храните от растителен генезис количеството фолиева киселина доста зависи от метода на подготвяне, като загубите нормално са сред 40% и 70%, само че в храните от скотски генезис - качествено и чисто агнешко, телешко и изключително телешки дроб, тя е по-устойчива. За по-сигурно, нужната доза от 200 микрограма се набира с хранителна добавка.

Може би не звучи по този начин ужасно да не си доставяме задоволително фолиева киселина на фона на останалите дефицити на потребни субстанции, само че има едно събитие от особена значимост, при което тя играе решаваща роля – бременността.

Фолиевата киселина и бременността - значение и количество

Ако сте били бременна или сега сте, знаете по какъв начин още на първия обзор, при определяне на съществуване на жив плод, докторът ви предписва препарат с фолива киселина. Като равнищата му са 400 мкгр – най-малко два пъти по- високи от естествения за всеки човек банкет. Даже в доста страни на всяка жена в детеродна възраст се предписва добавка с фолиева киселина, първо тъй като доста бременности са непланирани и второ, тъй като приемът й е изключително значим месец преди зачеването и най-малко три месеца по-късно. При плануваните бременности е добре приемът на фолиева киселина да стартира с първите опити за бебе.

Защо е толкоз значима фолиевата киселина за плода?

В първите месеци на развиването му се образува невралната тръба. Това е вързоп нервни кафези, от който в следствие ще се развие основният и гръбначният мозък. Фолиевата киселина оказва помощ при образуването на клетъчните обвивки на тази тръба, които пък ще образуват твърдата обвивка на гръбначния дирек. И в случай че това не се случи както би трябвало, с задоволително съществуване на фолиева киселина и тези обвивки не бъдат формирани, се развива една рядка и неизлечима болест, която оставя драматичен отпечатък върху развиването на плода – Spina bifida (Спина бифида).

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР