Всеки икономически цикъл е белязан от своя валутна война. През

...
Всеки икономически цикъл е белязан от своя валутна война. През
Коментари Харесай

Светът на парите: Валутната война - реалност или измислица

Всеки стопански цикъл е белязан от своя валутна война. През 20-те години на ХХ, век Франция, Германия и Белгия обезценяват валутите си, с цел да се върнат към златния стандарт, който е зарязан по време на Първата международна война. През 30-те години на ХХ век, огромните международни стопански системи прибягват до конкурентно обезценяване, с цел да възстановят благосъстоянието, изгубено след срутва на американската фондова борса през 1929 година Според Веселин Бекяров, основен валутен дилър на, през 2024 година, силата на $ може да провокира нова валутна война.  

Вървим ли към нова валутна война? Засега единствено няколко страни се намесват, с цел да противодействат на срутва на валутите си по отношение на щатския $. Тези страни имат една обща линия: всички са в Азия. Индонезия увеличи лихвените си проценти през май, с цел да поддържа рупията, а Япония разчита на директни покупки на йени на валутния пазар.
Смесени резултати
Според последните оценки, двете интервенции на Японската централна банка по-рано този месец са коствали 60 милиарда $. Япония разполага с задоволително валутни запаси и на доктрина може да продължи да подхваща сходни дейности. Ефективността на едностранната намеса обаче е под въпрос. В предишното сполучливите интервенции са били координирани и съгласувани с паричната политика. За да бъде сполучлива намесата на Япония, Министерството на финансите на Съединени американски щати също ще би трябвало да изкупува йени, което понастоящем не е планувано. Освен това Японската централна банка ще би трябвало да продължи да възстановява паричната си политика, защото извънредно гъвкавата политика е несъвместима със мощна валута в дълготраен проект.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР