Всеки е чувал за така нашумялото фъстъчено масло, но малцина

...
Всеки е чувал за така нашумялото фъстъчено масло, но малцина
Коментари Харесай

Как да готвим с фъстъчено олио

Всеки е чувал за по този начин нашумялото фъстъчено масло, само че малко на брой знаят, че съществува и фъстъчено олио, и то доста преди да бъде измислено фъстъченото масло.

Също по този начин най-вероятно малко на брой знаят и че фъстъците не принадлежат към групата на ядките като бадемите, лешниците и т. н., а към групата на бобовите храни.

Фъстъченото олио се употребява всеобщо в азиатските страни и най-много при така наречен бързо пържене, което става в уок.

Наред със сусамовото и царевичното олио, които се използват в китайската кухня за този вид пържене, фъстъченото олио също е неразделна част от китайското меню и една от главните му подправки. То е богато олио и може да бъде употребявано и за приготвянето на разнообразни маринати и сосове.

С фъстъченото олио може да се направи безусловно всичко, каквото може да бъде направено и с елементарното слънчогледово олио, само че би трябвало да знаете, че за пържене се употребява единствено когато е рафинирано.

Ако е в естествения си тип, в който е и доста по-полезно, то се употребява единствено за студено готвене, т. е. за мариноване или за подправяне на студени салати или предястия.

 Китайски предписания с фъстъчено олио

Доказано е, че фъстъченото олио съдържа положителни мазнини и има високо наличие на натурален протеин. Има антиоксидантно деяние и се предлага да бъде употребявано от хората, страдащи от диабет вид 2.

Както и с останалите мазнини обаче, не би трябвало да забравяте, че би трябвало да внимавате с количествата, тъй като крие риск от затлъстяване.

В азиатската кухня фъстъченото олио се употребява всеобщо за приготвянето на доста сосове, с които се заливат разнообразни типове месо.

Ето една от най-популярните азиатски предписания, в които взе участие фъстъчено олио. Става въпрос за сос, който се изсипва върху изпържено или панирано пилешко или патешко месо.

За него са Ви нужни 1 с. л. оризов оцет, 2 ч. л. люта горчица, 1/2 ч. л. сол, 1/2 ч. л. захар, 4 с. л. соев сос, щипка бял пипер, 3 с. л. фъстъчено олио и 1 с. л. сусамово олио.

Всички артикули се разбъркват доста добре до приемането на хомогенна примес и без да се подлагат на термична обработка се изсипват върху месото, което авансово сте сипали в съда, в който ще го сервирате.

Вижте още вкусни хрумвания от корейската кухня или пък тръгнете още по̀ на изток, до момента в който стигнете до Токио и можете да избирате измежду тези апетитни японски предписания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР