Всеки е чувал колко полезни за здравето ни са свежите

...
Всеки е чувал колко полезни за здравето ни са свежите
Коментари Харесай

Не пренебрегвайте консервираните домати

Всеки е чувал какъв брой потребни за здравето ни са свежите домати. Какво обаче да е отношението ни към модифицираните, които участват в доматени пюрета, сосове, сокове, ястия и консерви?

Оказва се, че даже в стерилизирано положение доматът не е за подценяване. Според учените здравословни изгоди от този зарзават дори се усилват, когато той е консервиран.

Доматите са източник на голям брой растителни субстанции. Когато от тях се подготвят консерви, количеството на съдържащия се в зеленчуците витамин С понижава, само че за сметка на това се резервират всички растителни субстанции. Освен това тяхното асимилиране от организма става още по-лесно, считат експертите.

Едно от горепосочените субстанции е ликопенът. Той е прочут с мощното си антиоксидантно деяние и със способността си да защищава от отмалялост, паника, меланхолия и редица заболявания. Ликопенът усъвършенства активността на гените и възстановява хормоните, а също подкрепя имунитета. Погледнато по този начин, не е чудно, че потреблението на консервирани домати удължава живота и усъвършенства здравето.

Според специалистите доматите от консерва въздействат добре даже при мъжко неплодородие и защищават от сърдечен инфаркт. Флавоноидите и каротиноидите в доматите оказват помощ на сърцето, укрепват кръвоносните съдове, усъвършенстват типа на кожата и изострят зрението.

Мелатонинът в доматите пък се грижи за имунната система и усъвършенства качеството на съня. Чрез него се поддържа салдото в човешкия организъм. Доматените консерви са източник и на цинк. Той играе значима роля в образуването на инсулин, въздейства върху работата на женските полови органи и подтиква умствената активност.

 Домати

Доматените консерви са потребни и срещу слънчево изгаряне. По мнението на експерти потреблението на няколко лъжици доматено пюре преди излагане на слънце денем доста понижава риска от слънчево изгаряне.

Червените сочни доматите в консерва не трябва да се изключват и от менюто на бременните и кърмачките. Похапването им може единствено да подтиква ензимната и хормоналната сфера и да обезпечи здраве, успокоение, сила и пресен разум на дамите в внимателно състояние.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР