Всеки ден сме бомбардирани с разсейващи неща. Имейли, телефонни обаждания,

...
Всеки ден сме бомбардирани с разсейващи неща. Имейли, телефонни обаждания,
Коментари Харесай

Много задачи, малко внимание

Всеки ден сме бомбардирани с разсейващи неща. Имейли, телефонни позвънявания, текстови известия, вести в обществените мрежи – описът продължава. Трудно е да останем съсредоточени върху поставената задача, когато непрестанно ни дърпат в разнообразни направления.

Проблемът е, че мозъците ни по този начин са еволюирали, че са неспособни да вземат решение доста задания. Когато се пробвате да изпълнявате всички, мозъкът работи по-усилено и продължителността на вниманието става по-кратка. Можем да се съсредоточим единствено върху една задача в даден миг, преди да имаме потребност от отмора. В резултат на това ни лишава повече време за осъществяване на дилемите и вършим повече неточности.

Психичната цена на неналичието на фокус и за какво тя има значение

Способността да се фокусираме е едно от най-важните умения, които можем да имаме на работното място. Това ни разрешава да бъдем по-продуктивни и ефикасни. Но психическата цена на неналичието на фокус и за какво тя има значение не е единствено загуба на време или загуба на продуктивност. Освен това има резултат върху нашата креативност и прочувствена просветеност.

Проучване от Станфордския университет откри, че хората, които се разсейват от други неща, са по-малко изобретателни от тези, които са фокусирани върху работата си. А неналичието на фокус може да ни накара да се усещаме уплашени и нещастни, което също води до по-ниска прочувствена просветеност.

Как да се оправим с разсейващите фактори

Много хора имат проблеми с концентрацията на работното си място. Можете да бъдете по-съсредоточени и да извършите работния си ден по-продуктивен, като следвате тези елементарни препоръки и трикове.

Създайте рутина: Наличието на избрана рутина на работното си място ще ви помогне да останете фокусирани върху настоящата задача. Освен това ще ви помогне да разберете по кое време би трябвало да вършиме почивки и да зареждате енергийните си равнища.

Създайте зона без разпръскване : Първата стъпка е да създадете зона, където няма изкушения. Изключете тв приемника, изключете компютъра си и затворете всички други приложения на телефона си, в случай че би трябвало да се концентрирайте върху едно нещо за нескончаем интервал от време.

Избягвайте мултитаскинга: Когато изпълняваме няколко задания, ние в действителност превключваме сред задания, вместо да ги изпълняваме

Три са аргументите, заради които продължавате да губите фокус:

1. Не спите задоволително.

2. Не се храните здравословно.

3. Не се грижите за психологичното си здраве.

Ако желаете да спрете да губите фокус, значимо е да извършите стъпка напред, като се уверите, че спите задоволително, храните се добре и преди всичко се грижите за психологичното си здраве.

Източник: The Baltic Times

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР