Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас

...
Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас
Коментари Харесай

Борисов: Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас

Всеки ден работа! Просто нямаме опция, няма по-добри от нас и всеки ден би трябвало оптимално да се потвърждаваме и да си изпълняваме програмата.

С тези думи министър-председателят Бойко Борисов самичък се похвали по време на днешното държавно съвещание, на което беше призната Програмата за ръководство на държавното управление за интервала 2017-2021 година

В допълнение държавната пресслужба популяризира стенограма от полемиката в Министерски съвет за  програмата за ръководство. Както сами можете да се убедите от текста, на процедура полемиката е мощно редуцирана - изобилстват монолозите на Борисов, които по патетика и хвалебствия припомнят най-силните години на " Работническо дело ".

Управленската стратегия обгръща 20 области, за които държавното управление на България набелязва 65 целта и 902 ограничения, посредством които ще се осъществят главните цели на обединението. Общата цел на съдружното държавно управление е: приходи, сигурност, стопански напредък, независимост и народна власт, мощ на предприемаческия дух и бистрота на ръководството, прецизират от държавната пресслужба.

„ Това осъществим ли го, мисля, че ще се случат много по-добри неща “, споделя още Борисов. Той подчертава, че документът е формиран в осъществяване на подписаното съдружно съглашение сред ГЕРБ и Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, Вътрешна македонска революционна организация, и е съгласуван с целите за ръководство към него.

Стенограма от Точка 24 - Проект на Решение за приемане на Програма за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2021: 

БОЙКО БОРИСОВ: В осъществяване на подписаното Коалиционно съглашение сред Политическа партия „ ГЕРБ “ и „ Обединени патриоти “ – НФСБ, „ Атака “ и Вътрешна македонска революционна организация, е направен план на Програма за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2021 година.

Проектът на Програмата за ръководство е съгласуван с целите на ръководство към Коалиционното съглашение и обгръща 20 области, за които държавното управление на България набелязва 65 целта и 902 ограничения, които ще допринесат за тяхното развиване.

Имайте поради, че има да се свърши доста работа. Много е направено, само че и доста би трябвало да се направи. Особено значимо, към районното министерство – „ Хемус “ – ускорено, оптимално бързо; ТОЛ-системата – ускорено, оптимално бързо. Административните тежести – към Министерството на стопанската система и Агенцията за електронно ръководство. И всеки един от вас по тематиките: промените и продължаването на това, което се прави в правораздаването и сме поели като ангажимент; образованието е извънреден приоритет на обединението – освен с финансирането допълнително, само че и самите стратегии. Виждате, големи вложения идват в България, цех след цех се строи – квалифицираната работна ръка, експертното равнище, най-много би трябвало да можем да отговорим на интереса, който има към България.

Разбира се, обществената сфера. Но освен повишение на пенсиите, а и всички тези цели, за които говорихме в предизборната акция, изключително за инвалидните пенсии. Особено за подправени ТЕЛК-ове. Особено това, което точи бюджета и в това време не играе ролята, за която става въпрос. Същото касае и опазването на здравето. Огромни пари се наливат в опазването на здравето, а хората към момента чакат освен качествена, само че и бързата помощ, незабавната помощ. Доста се направи по материалната база, в подготовката, в квалификацията, само че разчитаме извънредно на управлението на Министерството на здравеопазването.

Вътрешните работи. Радев, какъв брой души сме назначили към този момент на тези 1000 бройки, които казахме?

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Над 700.

БОЙКО БОРИСОВ: Над 700 към този момент сме назначили. Другите сега са на курсове, защото шестмесечни курсове би трябвало да минат и не можем да ги назначим, само че се надявам в идващите седмици да осъществим и поетия ангажимент за 1000 нови служители на реда, които да отидат там.

С всеобщите старания на парламентарните групи беше изменен и законът и към този момент се изплащат парите за летните униформи и тези, които…

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: От през вчерашния ден.

БОЙКО БОРИСОВ: От през вчерашния ден. Така че, доста и от нещата, които сме описали в програмата, към този момент са свършени или се свършват. Договорът за добросъседство с Македония – към днешна дата и това е изпълнено.

В сферата на защитата сме създали цялостен План на деяние, който поетапно, последователно, въз основата на индустриалното съдействие, на повишение потенциала и качеството на Българската войска, да се прави, а не по този начин – предоставяне на една купчина пари без да се направи нужната оценка, кое е най-важно и къде на първо време би трябвало да се дадат.

С една от точките от през днешния ден стартираме в Министерството на превоза процедурите за възобновяване на преносимия състав, влаковете и локомотивите, защото изключително в този момент, в жегите, всекидневно се палят заради възрастта им, която надвишава на доста от вас годините. Това също е приоритет.

Знаете, изградихме стотици километри нови жп линии, рехабилитирани с нови контактни мрежи, които разрешават до 180-200 километра в час да се движат влаковете. Искам да видя по София – Бургас, София – Варна нови влакове. 100% екологично чисто и доста по-сигурно.

С АПИ в неделя правихме едно заседание, Министерството на превоза, районното министерство и АПИ, и би трябвало да ви кажа, че ние започваме да мислим до Пловдив да оширяваме „ Тракия “ с още една лента. Извадихме статистиката от камерите на АПИ – сред 45 и 50 хиляди автомобила се движат по „ Тракия “ на денонощие. От това с години наред ужасяващо обжалване на решенията по ТОЛ системата, нямащо нищо общо с правораздаването и с естествената бизнес процедура, страната губи, Валери, милион и половина дневно! По най-елементарните сметки, от това, че нямаме ТОЛ система, милион и половина дневно! 25 хиляди ТИР-а са минали за три дни. В момента, в който се произнесе Комисия за защита на конкуренцията, минута по-късно идва тъжба! Години наред! Защото, по най-елементарните, отново споделям, сметки, най-малко милиард и триста, милиард и петстотин директно… Това са сметките. Сиреч, ние и „ Хемус “, и Ботевград – Мездра, и тунела под Шипка можем да създадем без изобщо да пипаме парите от бюджета. И тогава към този момент ще се съглася и с сътрудниците патриоти, че имайки ТОЛ-системата можем да освободим към милиард и половина да мислим за пенсии и за другите обществени неща. Без да пипаме парите от бюджета сметките излизат, без тези прехвърляния, които в този момент вършим. ТОЛ системата ще даде опция да поддържаме и да градим нови пътища. Милион и половина дневно губим! Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от „ Суходолска “ №3, обжалване от „ Суходолска “ №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред „ Пирогов “, нали разбирате? Това е блокаж и в случай че не можем да преодолеем тъкмо този проблем, с цел да създадем ТОЛ-системата, съм упълномощил на районното министерство – държавно дружество по специфичния Закон за публичните поръчки. И ще го създадем. Просто не можем да позволяваме повече такива пари да се губят.

В същото време, представете си 50 хиляди автомобила на денонощие. Всеки стандарт в строителството, който отворите, ще ви покаже, че на третата, четвъртата, петата година би трябвало да се подменя асфалтът при такова натоварване. И ние тогава отново би трябвало да даваме по 100 милиона за правите да стартираме да ги ремонтираме.

При състояние, че в целия свят това е направено и се прави – в България се блокира. Ако и в този момент не стане, ще търсим вашата поддръжка да го създадем по този метод, с държавно дружество. Целта ни е юли-август следващата година ТОЛ системата да работи. Смятайте какъв брой пари ще се изгубят и са изгубени за тези години до момента.

Да ви осведомявам – интензивно работим по „ Хемус “, четирите ЛОТ-а, едни са на търг, а други се проектират. Малко я дърпаме откъм Угърчин от горната страна автомагистралата, тъй като, в случай че си визиите Стара планина изпод имаме подбалканската линия, която обслужва тези градове, а „ Тракия “ минава по равнината, с цел да е по-евтино и по-бързо строителството. Тук имаме остарелия път, който върви София – Велико Търново – Шумен и леко от горната страна в Дунавската низина, където е по-лесен теренът, малко над Търново, сред Търново и Плевен, минава и ще я заустим в новия ЛОТ, който е от Белокопитово към Търговище. В момента би трябвало да стартират да го строят, нали по този начин?

МАЛИНА КРУМОВА: Да.

БОЙКО БОРИСОВ: Минаха търгове и всичко, тъй че там нападаме и започваме да го строим. С една дума, да можем най-много в мандата да отидем до Търново и до Търговище, нагледно казано, с „ Хемус “.

Вие виждате – сега, в който декларирахме твърдо, че ще се прави, се разсъни ползата за вложения. Ще видите другия месец по Плевен, Севлиево, Габрово какви фабрики и какви ползи има на вложители за фабрики, в това число за 8 хиляди работни места за Плевен. Така че, това редом с всичко друго районното министерство би трябвало да го направи.

С македонския министър председател си приказваме, Каракачанов беше, и споделя: „ Всички хора, които си идват от морето, споделят какъв брой е чисто Черно море към този момент “.

Всички тези пречиствателни станции, които се построиха по реките и по морето си дават резултат.

МАЛИНА КРУМОВА: И имаме още доста да градим.

БОЙКО БОРИСОВ: Много се построиха, доста ще градим. Това са стратегии и за това ви би трябвало непоклатимост и яка работа.

Същото и за енергетиката. Също големи пари се изливат в селското стопанство. Там Порожанов също има какво още да доусъвършенства. Предстои председателство, Министерството на културата с всички свои стратегии, Пловдив – столица на културата, младежка столица – Варна.

Тези дни с Варна се занимаваме, тъй като Бургас много ги изпревари. В момента в града целият трафик от „ Хемус “ и от аерогарата се набива вътре в града. Да не приказваме към двете пристанища – Изток и Запад, ТИР-овете със селскостопанска продукция и с товари, които отиват към корабите. Огромно натоварване! Затова говорихме с министър Московски, със синдикатите, с локалните синдикати и тези дни ще отида до Варна, да създадем едно огромно заседание със синдикатите, с пристанището, с кмета, с общинските съветници.

Идеята ни е самото пристанище Изток (там дадохме парцели на общината и това стана най-атрактивната, най-приятната част на града; хората непрестанно се разхождат, концерти се вършат и просто градът се отвори), концепцията ни е да влагаме малко пари в допълнение и всички тези товарителни докове да ги преместим на Запад и в действителност това пристанище да остане за заведения за хранене, кафета, яхти и да отворим града. Да дадем опция да развием града в тази посока и да стане една фактически прелестна зона, като във всеки един морски град. Защото на Бургас му направихме морската градина, направихме обходите. Валери като си отиде, му е драго. А като отидеш във Варна, пристанището затиска града и не му дава да се разтвори в посока „ Галата “, на там може да пораства градът. Това желаеме да създадем.

Два булеварда има – за единия 75 милиона. Уреждаме през днешния ден с Министерството на финансите, кметът би трябвало да е тук, с Европейската капиталова банка, където на процедура парите са без рента. Ще окажете на кмета оптимално помощ, с Горанов съм приказвал. Със 75 милиона вършим две по две платна с две местни в профил. Всъщност, от влизането във Варна излизаш горе чак към Аксаково към този момент и тръгваш на север. Двете платна ще са директни с три кръстовища на две равнища, а през локалните ще могат да се употребяват и от кварталите. Целта е този трафик да се изкара натам. А с 9 милиона вършим един спомагателен път и всички ТИР-ове ги изкарваме непосредствено да отиват на пристанището.

От друга страна, това са и работни места. Така, че това имаме намерение да създадем.

Четири милиона по „ Региони в напредък “ има за Математическата гимназия, която влиза в програмата за обучение и на двете партии. Те желаят и библиотека, само че към този момент дано да създадем тези неща. Мисля, че за Варна ще е добре в този момент да стартираме с тези няколко плана.

Порожанов!

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Само да Ви допълня, чакаме най-голямата годишна продукция изобщо, която ще бъде, за пшеница и ечемик. Другата седмица ще разглася формалните резултати.

БОЙКО БОРИСОВ: Най-големите резултати от…?

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Реколта на пшеница и ечемик.

БОЙКО БОРИСОВ: За последните месеци или години?

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Не, за последните години и то с доста по-добро качество, защото предходната беше рекордна, а в този момент ще е още по-голяма, с доста по-добро качество от предходната година.

Разбира се, говорейки за това, тук незабавно го трансферирам към програмата и към модерното и конкурентоспособно земеделие, а то не би се случило без цялостната поддръжка – и европейска, и национална, в последните години.

Само с цел да прибавя това, което Вие казахте за пристанищата. Вече близо един милион от новата годишна продукция е отпътувал и се товари за експорт, досега единствено.

БОЙКО БОРИСОВ: Един милион!

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Един милион тона. В момента доста интензивно се товари на всички пристанища. Другата седмица ще дам съответни цифри и резултати.

БОЙКО БОРИСОВ: За това тук ще търсим оптималната поддръжка да го създадем.

Енергетиката да не пропуснем и европейския газов хъб. Вчера подписахме Меморандум за газова съгласуваност с Македония, електрически далекопроводи и т. н. Много още би трябвало да се направи и да се лимитират всички течове.
Да не пропусна и спорта, несъмнено.

Всеки ден работа! Просто нямаме опция, няма по-добри от нас и всеки ден би трябвало оптимално да се потвърждаваме и да си изпълняваме програмата. Това осъществим ли го като стратегия, аз мисля, че ще се случат много по-добри неща.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: От името на Коалиция „ Обединени патриоти “ показвам удовлетворение от квалифицирания документ. Програмата е добра, много детайлна, стегната. Да благодаря на екипа, който работеше по програмата – извънредно уместните далновидни дейности на госпожа Бъчварова и на госпожа Немска, които бяха в основата на правенето на този документ. Сега към този момент нашите съперници мъчно ще могат да предявяват искания.
Но въпреки всичко, желая да обърна внимание, че тази стратегия е съдружна, че носим отговорност взаимна и моля за готовност за осъществяването на тази стратегия. Редно е да се означи, че една част от заложените цели и ограничения към този момент са направени, за разлика, да вземем за пример, от ръководството по време на 43-ото Народно заседание, когато направихме програмата, към момента нямаше съвсем нищо направено, в този момент към този момент имаме много неща, с които можем да се похвалим.

Обръщам внимание на уважаемите сътрудници министри, че по отношение на Председателството на България и предвид на това, че те са много ангажирани с пътувания и със странични задължения, би било редно да не се позволява някакво закъснение предвид на това, че част от нещата и целите ще бъдат трансферирани за осъществяване, условно казано на втория ешелон. Но вашите отговорности си остават, никой няма да ни остави половин година да забавим темпото.
В умозаключение да пожелая тази стратегия да бъде осъществя в оптималната степен в избрания за задачата интервал от време.

Благодаря.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Може ли, господин министър председател?

БОЙКО БОРИСОВ: Слушам Ви.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Уважаеми господин министър председател, уважаеми дами и господа министри, ние сме създали няколко бележки, уповавам се да бъдат отразени в окончателния вид на програмата. Някои от тях са механически, някои от тях са обаче всъщност, изключително тази, която е планувана в раздела за културата, където е планувано една част от парите, събрани по Закона за хазарта, да отиват за просвета. Този текст опонира на Закона за обществените финанси. Има бюджетна процедура, по която ние преглеждаме всички претенции на министерствата, включително и на бранш „ Култура “. Не е редно в един закон, който не е главен закон, да се трансформират правила, заложени в Закона за обществените финанси, поради което предлагаме по Раздел 12 – „ Култура “, Приоритет 37, предлагаме Цел 135 – Мерки 512 и 514 да отпаднат.

Също по този начин имаме бележки във връзка с предложенията за законодателни начинания в Закона за локалните налози и такси. Считаме, че е належащо да създадем едно изследване дали общините ще могат да обезпечат нужния финансов, кадрови, технологически и механически запас, в това число за отговарящите за условията на интерфейс, софтуерни съставни елементи, сървърни съставни елементи и т. н., с цел да може да бъде изпълнено това предложение, което се прави на стр. 108 от законодателната самодейност.

Имаме и механически бележки. Надявам се това, което сме предложили, да е прегледано и в окончателния вид на програмата да бъде отразено. Но тези две бележки са основни и по тази причина взех решение тях особено да ги посоча в моето изявление.

Подкрепяме и считаме, че програмата е доста добре създадена, има визия, има цели, може би някои от тях за първи път се слагат и е хубаво тя да получи сериозна гласност.

БОЙКО БОРИСОВ: Програмата е въз основата и на съдружното съглашение, и на желанието ни, водейки цялата тази политика… Кой не желае на културата да дадем повече пари?! Искаме и ще търсим разновидности. Разбира се, главният Закон за обществените финанси, всичко това, което ние предлагаме, ще отиде в Народното събрание, ще се водят диспути, ще се отстояват. Така че, ние даваме една рамка – 902 неща, които считаме, че могат да се създадат. Ние 900 да създадем, тези 2 да не ги създадем, аз мисля, че ще бъде една фактически стратегия най-много.
Слушам!

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Една недостатъчност в тази стратегия, огромна липса има, с която се гордея – липсват чуждици, няма слогани в програмата, няма и визия, господин Ананиев, има виждане.

БОЙКО БОРИСОВ: Ние сме такова държавно управление – с патриотична устременост.

Приехме точка 24.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР