Все повече хора у нас се решават да потърсят помощ

...
Все повече хора у нас се решават да потърсят помощ
Коментари Харесай

Домашното насилие в България нараства: Рекорден брой хора търсят помощ и защита

" Все повече хора у нас се вземат решение да потърсят помощ при случаи на домашно принуждение ", разясниха психолозите проф. Маргарита Бакрачева от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Катя Кръстанова, клиничен психолог и психотерапевт във фондация „ Асоциация Анимус “, оповестяват от Българска телеграфна агенция.

В последните дни тематиката за насилието провокира сериозна социална реакция, в доста градове на страната се организираха митинги в поддръжка на потърпевшо 18-годишно момиче от Стара Загора, а в Народното събрание бяха импортирани нови оферти за промени в Наказателния кодекс и в Закона за отбрана от домашното принуждение, които ще бъдат разисквани на изключително съвещание в понеделник.

За първото шестмесечие на 2023 година в Министерството на вътрешните работи са получени 1950 заповеди за отбрана от домашно принуждение. От тях 647 са заповедите за непрекъсната отбрана, а 1303 - за незабавна отбрана, сочат систематизираните данни, които събира и обработва Главна дирекция „ Национална полиция “. С 40% са се нараснали формираните досъдебни производства за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение. За първото шестмесечие на годината те са 596, по отношение на 426 за същия интервал на предходната година. Според данните на Министерство на вътрешните работи единствено през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно принуждение. Нивото на разкриваемост е 3,8%.
Жертвите постоянно не имат вяра, че ще получат помощ
В България хората от ден на ден имат културата да търсят помощ, само че главният проблем е неналичието на религия в институциите, разяснява Кръстанова. Причината е, че жертвата не има вяра, че в случай че потърси помощ, ще я получи.

Сериозен проблем за съдилищата е, че огромен % от жертвите на домашно принуждение, които сезират районните съдилища с искане за ограничаваща заповед, по-късно отдръпват молбите, тъй като не имат вяра, че ще получат задоволително сигурна отбрана, добави тя. От друга страна, по думите й, насилникът ги подлага непрестанно на напън да отдръпват исковата молба.

Когато в града, в региона има съвещателен център за домашно принуждение и жертвите получават психическа и обществена поддръжка, те по-лесно удържат на сходен напън. Когато няма такива центрове, жертвите се усещат доста по-разколебани, съгласно наблюденията на експерта. В такива случаи тежестта пада напълно върху юристите и от тяхната ангажираност зависи жертвите да не изтеглят сезиращите молби.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР