Все повече хора стигат до необходимостта от постене. Великият пост

...
Все повече хора стигат до необходимостта от постене. Великият пост
Коментари Харесай

Пречистване през Великденските пости

Все повече хора стигат до нуждата от постене. Великият пост е освен религиозно ограничаване, а многовековната мъдрост на предците ни, които са открили нуждата от това пречистване на организма.

Дали да пости или не, всеки взема решение самичък за себе си, само че е реалност, че освен църквата, а и лекарите означават благотворното въздействие от хранителното възпиране върху организма.

 Велики пости

По време на пост би трябвало да се откажат всички храни от скотски генезис. Не се позволява да се прекалява също по този начин със сладкото, соленото, пърженото и лютото.

Забранява се кафе, шоколад и алкохол. Позволени са плодове, зеленчуци, гъби, постните супи, черния самун, орехите и бобовите култури. Рибата е разрешена два пъти по време на целия пост.

Ограниченията са много строги и за неподготвените хора може да бъде мъчно спазването им и даже да е рисково за тяхното здраве. Именно по тази причина църквата постанова ограничавания по отношение на постенето.

 Спазване на пост

Не постят прекомерно възрастните хора, болните, бременните, децата, хората с огромни физически натоварвания и пътуващите, които нямат тази опция.

Добре е да се направи консултация с диетолог по отношение на това какви ограничавания ще са потребни точно за вашия организъм. Може да се изготви и самостоятелен хранителен проект. Постенето би трябвало да е съобразено с това дали имате някакво заболяване, дали сте били подложени неотдавна на оперативно лекуване и дали имате алергия към дадени хранителни артикули.

Не инцидентно точно пролетните дни нашите предшественици са избрали за душевното и физическото пречистване: след зимното обездвижване и изобилните празнични маси организмът има потребност от генерално пречистване. Това е най-хубавото време тялото ви да се освободи както от насъбраните през зимата килограми, по този начин и от токсините и шлаките.

Дали да постите, ще решите вие, само че не лишавайте организма си от опцията да се прочисти и да се запасите с доза здраве.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР