Все повече деца във Великобритания постъпват в болница заради усложнения

...
Все повече деца във Великобритания постъпват в болница заради усложнения
Коментари Харесай

Опасни усложнения при децата след прекаран коронавирус тревожи учените

 Все повече деца във Англия постъпват в болница поради затруднения след прекаран Ковид-19. Т.нар. Мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C) се прояви още по време на първата вълна на пандемията през 2020. Докато обаче през април предходната година в британските болници постъпваха приблизително по 30 деца седмично, то в този момент броят им скочи до 100.

" Всъщност MIS-C е прочут доста преди да избухне сегашната пандемия от ковид ", сподели пред Дъждовни води преди близо година шефът на отделението за детска кардиология и педиатрична интензивна медицина към Мюнхенския университет Николаус Хас.

" При разнообразни инфекциозни болести е допустимо някои предразположени пациенти да изпаднат в положение, при което цялото тяло реагира с тежко инфектиране ", споделя той. А децата не са изключение.

Каква роля играят гените?

Във Англия три четвърти от децата, които са наранени най-тежко от MIS-C, са от африкански или азиатски генезис. Според настоящ отчет по тематиката, не е наложително преди този момент децата да са имали ясно изразена симптоматика на дихателните пътища, с цел да развият Мултисистемен инфекциозен синдром.

От общо 78 малолетни пациенти с MIS-C, настанени в интензивно поделение на Острова, 47 на 100 са от афро-карибски генезис, а 28 % - с азиатски корени. Това надвишава с 5 до 6 пъти каузи на въпросните етнически групи измежду английското население. Изследователите считат, че тук основна роля могат да играят генетични особености. Тревожен е и фактът, че огромна част от пациентите с MIS-C нямат предходни болести. Експертите се нуждаят от детайлни проучвания, с цел да схванат за какво при тези деца е по-висок рискът да развият Мултисистемен инфекциозен синдром.

Миналата година лекари от Тексас, Съединени американски щати, са проучили детайлно 662 случая на Мултисистемен инфекциозен синдром при деца от целия свят, включени в 39 разнообразни проучвания. Всички те са развили възпалението сред 1 януари и 25 юли 2020 година. Анализът на данните демонстрира, че 71 % от децата е трябвало да бъдат настанени за лекуване в интензивни отделения, а при 60 на 100 се е стигнало до тежък циркулаторен потрес. При всяко второ дете, на което е било направена електрокардиограма, лекарите са открили и нарушаване на сърдечната активност.

Всички деца имали тресчица, а една част от тях се оплаквали от болки в корема и страдали от разстройство и повръщане.

Първоначално лекарите считали, че това са типичните сипмтоми на заболяването на Кавазаки - рядко заболяване, което се демонстрира най-много при деца до 5-годишна възраст. Тя има същата симптоматика като Мултисистемния инфекциозен синдром и също по този начин е позната доста преди сегашната Ковид-пандемия. В света годишно биват регистрирани по към 6000 случая на заболяването на Кавазаки. Тя носи името на японския откривател Томисаку Кавазаки, описал заболяването още през 1967 година. Но и 50 години по-късно към момента не знаем какво причинивя синдрома на Кавазаки, осведоми " Deutsche Welle ".

Кавазаки и MIS-C: прилики и разлики

И при заболяването на Кавазаки пациентите поддържат температура над 38,5 градуса. Тя обаче се разграничава от поствирусния Мултисистемен инфекциозен синдром - не визира толкоз доста органи: в множеството случаи визира сърцето, пациентите поддържат висока температура и имат нараснали стойности на черния дроб.

За разлика от заболяването на Кавазаки, при MIS-C постоянно са наранени и бъбреците, белите дробове и черният дроб, кръвните стойности приказват за възпалителни реакции, броят на белите кръвни телца се усилва.

И в двата случая важи: в случай че лечението стартира в точния момент, могат да бъдат избегнати увреждания на кръвоносните съдове на сърцето. Но и при двете болести са нужни повече проучвания, с цел да разберем дали Ковид-19 е причинителят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР