Все повече държави обмислят или участват в двустранни търговски сделки,

...
Все повече държави обмислят или участват в двустранни търговски сделки,
Коментари Харесай

Готов ли е Близкият изток да се откаже от търговията с долара?

Все повече страни обмислят или вземат участие в двустранни търговски покупко-продажби, употребявайки валути, разнообразни от щатския $.

Тази смяна се обуславя от фактори като разширението на комерсиалните връзки на Китай и въздействието на американските наказания, изключително след мощния отговор на Запада на съветската инвазия в Украйна.

В района на Близкия изток и Персийския залив има спънки за превъзмогване при прекосяването от $ към валути като китайския юан, само че Пекин интензивно предизвиква тази смяна.

В резултат на западните наказания, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, основни съветски банки бяха изключени от деноминираната в долари услуга за финансови разплащания SWIFT, а активи на централните банки на стойност към $300 милиарда бяха замразени.

Тези дейности дадоха нов подтик на продължаващите старания на страни като Китай, Индия, Русия и Иран, за основаване на различни системи за разплащане и сетълмент.

Китай, като максимален търговски сътрудник на Саудитска Арабия, означи, че през 2021 година размерът на търговията сред двете страни се е покачил над $81 милиарда. По време на визитата си в Рияд през декември китайският президент Си Дзинпин насочи апел към страните от Близкия изток и Персийския залив да преминат към юана за двустранна търговия, в това число за нефт.

Богатите на въглеводороди страни от Персийския залив означиха доста нарастване на търговията с Китай през последните две десетилетия, което повдига въпроси за какво транзакциите се правят в непозната валута, когато съществуват задълбочени двустранни търговски връзки.  

Саудитска Арабия, да вземем за пример, става най-големият снабдител на недопечен нефт за Китай през 2022 година с 1.76 милиона барела на ден, до момента в който саудитският експорт за Съединени американски щати е едвам 435,000 барела на ден през същата година.

Повече от десетилетие Китай интензивно предизвиква потреблението на своята валута, частично с цел да усили геополитическото си въздействие, да отрази практиките на други страни и да се изолира от паричната политика и глобите на Съединени американски щати. Наблюдава се прогрес в търговията с нефт, като Русия, Иран и Венецуела към този момент търгуват с Китай в юани.

Въпреки това няма непосредствени проекти за огромни промени в курса на производителите от Персийския залив, които да се откажат от $. Подобна стъпка би подкопала статута на $ като “сигурно леговище ”, което би основало провокации за страните от Персийския залив с валути, обвързани с $. Освен това опасенията се дължат на ограничавания размер юани на пазара. Като насочна точка може да послужи непълен преход, в началото ориентиран към търговията с нерудни артикули.

Предложението на китайския президент Си Дзинпин към страните от Близкия изток и Персийския залив да преминат към юана може да бъде съпроводено от условия или отстъпки. Производителите от Персийския залив може да желаят нещо в подмяна – от Съединени американски щати или от Китай. Това може да включва обещанието на Си Дзинпин за всеобхватно съдействие в региона на енергетиката или помощ за развиване на високотехнологични браншове. Това може да бъде и метод страните от Персийския залив да дадат знак на Вашингтон, че съществуват различни благоприятни условия.

Министърът на финансите на Саудитска Арабия Мохамед ал-Джадаан изрази подготвеност за споразумяване на търговски съглашения във валути, разнообразни от $, като акцентира смисъла на полемиките, които ускоряват международната търговия.

Макар че потреблението на юана в интернационалната търговия остава лимитирано, новите технологии, като да вземем за пример цифровите валути на централните банки (CBDC), биха могли да играят роля за улеснение на търговията без долари в бъдеще. Обединените арабски емирства участваха в пилотен план за китайския мост с голям брой CBDC, а Индия заплати за някои съветски товари, употребявайки дирхами на ОАЕ.  

Освен това стана ясно, че Централната банка на Саудитска Арабия (Sama) е провела изследване за потреблението на CBDC, само че не се е заела обществено с използването му.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР