Все повече данни има, че преболедуването от коронавирус носи последствия

...
Все повече данни има, че преболедуването от коронавирус носи последствия
Коментари Харесай

COVID нанася щети и на сърцето

Все повече данни има, че преболедуването от ковид носи последици за сърдечното здраве. Процентът варира посред 30 и 78%. Това изясни в ефира на доцент Камелия Генова, експерт по образна диагностика, УМБАЛ " Пирогов ".

Тя цитира данните от огромно немско изследване, излязло неотдавна. " При изследвани 100 пациенти, прекарали ковид, 2/3 са били на домашно лекуване и откриват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето от типа миокардит - възпаление на сърдечния мускул. Тъй като вирусът нападна дребните съдчета, се виждат тромби в тях ", добави доцент Генова.

Най-честите признаци, по думите й, са лесна уморяемост, която продължава дълго след преболедуването, понижен двигателен потенциал, неспособност да се правят нормални физически действия, разстройства в сърдечния темп – аритмия, ускорение на сърдечната активност. Специалистът поучава при съществуване на такава симптоматика, да се потърси кардиолог. 

" Ритъмни нарушавания са най-честата следена клинична картина, те водят до понижаване на редуциране на сърцето и могат да докара до сърдечна непълнота ", изясни медикът.

Доц. Генова цитира и проучване, в което 26 спортиста, прекарали относително леко ковид, са с промени в миокарда. Тя разясни, че с изключение на сърцето има данни, че инфекцията може да засегне също така централната нервна система и бъбреците.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР