Все повече чужденци отменят почивките си в България. В същото

...
Все повече чужденци отменят почивките си в България. В същото
Коментари Харесай

30 000 българи ще пътуват в чужбина по Великден

Все повече чужденци анулират почивките си в България. В същото време около почивните дни за Великден се чака 30 000 нашенци да потеглят на воаяжи в чужбина.
Според прогнозите на Института за разбори и оценки в туризма (ИАОТ) през уикенда на Великден чакаме към 200 000 пътувания на българи в границите на страната. Очакванията обаче са туристите да слеят почивните си дни сред Възкресение Христово и Гергьовден, като по този начин пътуванията из страната ще скочат до половин милион.
Чуждестранните посетители, които се чака да дойдат у нас, пък също са едвам 30 000 души. Потенциалният неуспех на сезона се дължи на анулацията на стратегиите за майските празници и месец юни. По думите на ръководителя на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (ВАРХ) Павлин Косев лицензираната чартърна компания Bulgaria Air Charter, която е главният транспортьор на германците, избрали Българското Черноморие за лятната си отмора, „ замразяването “ на пътуванията ще важи за целия месец юни.
В битката за клиенти притежател на верига хотели в Златни пясъци даже взема решение да заплати PCR теста на своите гости.
Това обаче също се оказва проблем, имайки поради, че би трябвало да разполага с мобилна лаборатория, за която се постанова да желае позволение за използването от общината и здравното министрество.
Британският туроператор Balkan holidays UK също анулира плануваните си ваканции до България в период до 31 май 2021 година Концернът Jet2holidays ги приключи до 23 юни. От двете компании оферират на своите клиенти да отсрочат своята отмора за по-късен интервал през лятото, зимния сезон или за 2022 година
Според Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите сътрудници (АБТТА) ситуацията, в което решенията на Balkan holidays UK и Bulgaria Air Charter слагат сектора, остава обезпокоително.
„ Имаме клиенти, които трябваше да летят през май месец тази година - те са резервирали един път през предишното лято, когато всичко се анулира. Впоследствие са получили ваучер за друга отмора. При повторното отменяне обаче към този момент никой не желае да се възползва от друга отмора, а упорстват за връщане на парите. Така в един миг изцяло ще ги откажем да идват в България. Имаме доста подписани чартърни контракти, само че единствено на хартия. За да има туристи, би трябвало PCR -ите да отпаднат. “
Макар съгласно сектора сходни дейности да изпращат обръщение на туристите, че България не е безвредна за отмора дестинация, шефът на ИАОТ доцент Румен Драганов бе безапелационен, че не сме изгубили туристи
защото и през предходни години не сме имали забележителен брой посетители по това време.
„ При нас сезонът започваше от 15 юли нататък, а май и юни обичайно са доста слаби. Това, че туроператори и самолетни компании залагат такива параметри, не значи, че те ще се осъществят или че ще доведат до някакви загуби “, разяснява той, като добави, че все още е неотложно туристическият бранш да се концентрира върху това, което ще се случва през юли и август, когато би трябвало да има подготвеност да даде първокласен артикул на своите посетители.
Гърция отпуска Коронавирус ограниченията за Възкресение
Гърция отпуска част от Коронавирус ограниченията за идните празници. Така, считано от 19 април, 7-дневната карантина за българите за влизане в страната отпада. Изискването за показване на отрицателен резултат от PCR тест обаче остава. Туристите, поискали да прекарат празниците в южната ни съседка, ще могат да преминат границата и със документ за имунизация против COVID-19, който съдържа името им и типа на имунизацията, както и броя на дозите й. Задължително изискване е той да бъде публикуван най-малко 14 дни след имунизацията и да бъде преведен на британски език.
Освен това гръцките управляващи са взели решение граничният пункт Маказа-Нимфеа още веднъж да отвори с работно време от 7:00 до 23:00 часа. На по чаша узо в някоя от гръцките таверни по брега ще можем да седнем едвам на 3 май, когато откритите елементи на заведенията ще възобновят работа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР