Все по-вероятно изглежда в началото на декември лидерите на ЕС

...
Все по-вероятно изглежда в началото на декември лидерите на ЕС
Коментари Харесай

Ще разделят ли България от Румъния за Шенген?

Все по-вероятно наподобява при започване на декември водачите на Европейски Съюз да поддържат приемането на единствено на Хърватия в Шенгенското пространство, а България и Румъния да останат зад борда. В последно време такива спекулации се популяризират в европейските институции. Вече е решено кандидатурата на Хърватия да се гласоподава настрана от тази на България и Румъния. Срещу влизането на страната ни и северната ни съседка в Шенген към този момент заговориха от Нидерландия и Швеция.

 
България и Румъния са подготвени да се причислят в Шенген. За страдание обаче нидерланското държавно управление не избира вярно своите борби. Ще ви обясня за какво - мисля, че преобладаването на тематики като корупция, миграция и върховенстяво на закона във вътрешнополитическата полемика на страната заютрудняват държавното управление да вземе най-хубавата позиция. Смятам, че би трябвало да спрем да наказваме жителите от България и Румъния, отказвайки им заслужени права.
Тайс Ройтен, евродепутат от Нидерландия

Има ли късмет и България и Румъния да бъдат разграничени? Този въпрос също излезе на дневен ред последните дни. Според журналиста от Euronews Romania Мария Мойш в Румъния не се прокрадва мнението, че кандидатурите на България и Румъния би трябвало да бъдат прегледани настрана, каквито клюки към този момент се носят.

 
Да си част от Шенгенското пространство носи доста преимущества на хората. Присъединяването ни ще улесни в огромна степен живота на хората. Тук, в Румъния, имаме голяма диаспора от към 8 милиона души, а може би и повече, които работят в чужбина. Те чакат с часове, когато влизат и излизат от страната. Силно се чака това решение. Представете си какъв брой хубаво би било да вземем за пример да не чакате на границата, като се прибирате тази зима от почивка.
Мария Мойш, публицист от Euronews Romania

Според българския евродепутат Елена Йончева е значимо България и Румния да вървят дружно по пътя към Шенген. В противоположен случай това може да стопира присъединението на България като обособена страна.

 
Има още време да се положат старания, тъй като това е доста динамичен развой. През годините съмнени във връзка нашето влизане в Шенген  са изразявали освен Нидерландия, само че също по този начин и Франция, Германия и Финландия. Така че би трябвало да се засилват българските политици и политическите партии.
Елена Йончева, евродепутат

А въпросът за разширение на Шенгенското пространство се предизвиква от настоящето председателство на Европейски Съюз – това на Чехия – което желае страните от Европейски Съюз да вземат решение след броени дни. Какво ще се случи - ще разберем при започване на декември.

За Euronews Bulgaria Християна Димитрова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР