Все по-скъпите парникови емисии и заработилият по-ефективно от началото на

...
Все по-скъпите парникови емисии и заработилият по-ефективно от началото на
Коментари Харесай

Пропадането на НЕК и ТЕЦ Марица Изток 2 продължава

Все по-скъпите парникови излъчвания и заработилият по-ефективно от началото на 2019 година нов модел на търговия с ток се отразяват зле на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и на " Националната електрическа компания " (НЕК), само че освободеният в по-голяма степен пазар носи следващи отлични резултати за АЕЦ " Козлодуй ". Това сочат финансовите доклади за първото тримесечие на 2019 година на сдруженията от групата на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), оповестени от Министерството на финансите.

Газовият снабдител " Булгаргаз " стартира да понижава миналогодишната си загуба, положението на държавните мини " Марица Изток " се усъвършенства значително, а газовият оператор " Булгартрансгаз " (БТГ) усилва устойчиво облагата си. " Електроенергийният систематичен оператор " (ЕСО) също регистрира растеж, въпреки тройно да понижават приходите му от клиенти.

Всичко това се отразява и на БЕХ, който за интервала е понижил с близо 2 млн.лв. облагата си до малко над 1 млн. лева Холдингът обаче разчита това да се промени към края на годината, когато идва време за погашение на дивиденти от дъщерните му сдружения, част от които ще осъществят по-големи от миналогодишните вноски.

За година НЕК е на минус с над 145 млн. лева

За дванадесетте месеца от края на март 2018 година, НЕК е натрупала загуба от 145.5 млн. лева, което води до негативен финансов резултат за първото тримесечие на 2019 година от 72.766 млн. лева Компанията регистрира спад на приходите от продажба на електрическа енергия с близо 52 % по отношение на година по-рано, поради смяната на пазарния модел от юли 2018 година, който изпрати всички производители на ток с мощ над 4МВ на борсата. С 28 % обаче е паднало производството на ток от личните водни централи, които обезпечават кардинално съществени доходи на НЕК
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР