Все по-мощен отпор среща намерението за изграждане на инсталация за

...
Все по-мощен отпор среща намерението за изграждане на инсталация за
Коментари Харесай

Яростта на Павликени срещу завода на Вълка расте стремително

Все по-мощен отпор среща желанието за създаване на апаратура за горене на отпадък край село Върбовка, община Павликени. Местните поданици започнаха редица дейности, като показателна за настроенията е подписката против плана. Тя върви в електронен и книжен вид, обхващайки вече 2000 души - към 10% от популацията на община Павликени и близката Сухиндол.

В по-мащабен вид планът съставлява цех за каменна вата. Предвижданата му стойност е 420 млн. евро. Инсинераторът е избран като енергоизточник, а потенциалът му е 56 тона на час. Инвеститорът е " Петрургия ", благосъстоятелност на Румен Гайтански-Вълка. Дружеството добива базалти в находището на Върбовка, като против кариерата се организира референдум през 2013 година, който след правосъдни премеждия се оказа несполучлив.

За завода се заприказва преди месеци, а на 6 януари се организира публично разискване в Павликени, трансформирало се в митинг. След това локална група внесе в голям брой институции негативно мнение по ДОВОС, съумя да се срещне с екоминистъра Борислав Сандов и издейства администрацията към Министерския съвет да изиска мнение от локалните кметове. Помага им и екодружеството " За Земята ". Големите опасенията са, че заводът ще преработва голяма част от българския отпадък, ще се увредят въздуха, почвата и в последна сметка здравето на хората. Има и страхове, че планът ще засегне културно-историческото завещание в района. Самото разискване на 6 януари е със противоречива легитимност, защото доста от хората не съумяха да влязат в постройката на община Павликени, защото нямаха зелен документ. Готвят се още митинги.

От няколко изказвания на кмета на Павликени Емануил Манолов пред разнообразни медии се разбра, че той не е срещу завода. Според него технологията е качествена и подсигурява опазването на околната среда. Представителят на вложителя Тодор Тодоров пък сподели на разискването, представен от БНР: " Става дума за чисто екологичен план. Един затворен цикъл на произвеждане на минерална вата при размразяване в електрически пещи със личен енергоизточник -  работи с горене на стандартизирано гориво от твърди битови боклуци ". 

Всъщност, в Павликени и селата се приказва, че точно заводът е една от аргументите за интереса на Движение за права и свободи към Великотърновска област, станал забележим при кандидатирането на Делян Пеевски за народен представител от района. Както е известно, Вълка имаше.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР