Все по-голям поток от етнически арменски бежанци бяга от Нагорни

...
Все по-голям поток от етнически арменски бежанци бяга от Нагорни
Коментари Харесай

Хиляди хора бягат от Нагорни Карабах: Армения предупреждава за риск от етническо прочистване

Все по-голям поток от етнически арменски бежанци бяга от Нагорни Карабах , откакто Азербайджан завладя противоречивия район предходната седмица, съобщи “BBC ”. До момента над 3000 души са достигнали до Армения от анклава, в който живеят към 120 000 етнически арменци. Те започнаха тази стъпка, откакто държавното управление в Ереван разгласи проектите си за приветстване на хората, останали без дом вследствие на размириците . То също по този начин предизвести, че тези, които решат да останат, евентуално ще бъдат подложени на етническо пречистване . Азербайджан от своя страна съобщи, че желае да реинтегрира етническите арменци като свои „ равноправни жители “.

Екип на “BBC ” беседва с някои от бежанците , които дойдоха в град Горис през вчерашния ден, който се намира покрай границата сред Армения и Карабах.

„ Отдадох целия си живот на родината си. По-добре да ме убият, в сравнение с това, “, споделя един мъж.

Междувременно, жена на име Вероника , споделя пред медията, че това е вторият път, в който се постанова да бяга. Първият път е бил по време на спора през 2020 година

В близкото село Корнидзор локалните поданици настояват, че не имат вяра , че могат да бъдат в сигурност под ръководството на Азербайджан и не чакат, че в миналото ще могат да се върнат вкъщи.

В изказване , отправено през вчерашния ден, арменското държавно управление разгласи, че на стотици от бежанците към този момент са обезпечени жилища , финансирани от държавното управление. Въпреки това, към този момент управляващите не споделят съответен и явен проект за това по какъв начин ще се оправят с огромния приток на хора. Миналата седмица министър-председателят Никол Пашинян съобщи, че страната му има проекти да се погрижи за към 40 000 новодошли хора .

Арменци , с които “BBC ”  разговаря, разясниха, че са подготвени да одобряват бежанци от Нагорни Карабах в домовете си. Междувременно стана ясно, че по-рано през днешния ден в Ереван са били задържани над 140 души след последните антиправителствени митинги . Информацията беше оповестена от локални медии, цитирайки вътрешното министерство на страната.

Информационната организация „ ТАСС “ заяви, че специфичните сили на реда са почнали да задържат стачкуващи, които са блокирали пътища в Ереван. Малко преди арестите силите на реда са били ситуирана и пред основната държавна постройка, в която се намират кабинетите на министър-председателя и в която стачкуващите са се опитвали да обхванат принудително.

Протестите избухнаха за първи път предходната седмица поради метода , по който държавното управление се оправя с рецесията в Нагорни Карабах . Самият Пашинян е упрекван, че е дал прекалено много отстъпки на Азербайджан, като към този момент са налице гневни апели за неговата оставка.

Нагорни Карабах – планински район, ситуиран в Южен Кавказ, е интернационално приет като част от Азербайджан , само че от три десетилетия е под контрола на етнически арменци. Анклавът е подкрепян от Армения, само че също и от нейния съдружник Русия, която от години насам изпраща там стотици свои военнослужещи.

Петима съветски миротворци са били убити , дружно с минимум 200 етнически арменци и десетки азербайджански военнослужещи при нашествието на азербайджанската войска предходната седмица. Вчера азербайджанското министерство на защитата заяви, че е конфискувало солидно количество военно съоръжение, в това число огромен брой ракети, артилерийски снаряди, мини и муниции.

Въпреки обществените уверения на Азербайджан за сигурността на локалните поданици в Нагорни Карабах, съществуват опасения за тях, защото досега е позволена единствено една доставка на 70 тона храна, откогато сепаратистите одобриха апела за преустановяване на огъня и се съгласиха да се разоръжат. Лидерите на етническите арменци настояват, че сега хиляди хора са без храна и заслон и са принудени да спят в изби, учебни здания или на открито.

В телевизионното си послание арменският министър-председател също по този начин загатна, че Русия не е застанала в отбрана на страната му в спора. Коментарите му отразяват рецензиите , че Москва на процедура е предала Нагорни Карабах на Азербайджан – обвиняване, което съветският външен министър дефинира като „ неуместно “.

„ Ереван и Баку в действителност уредиха обстановката. Дойде време за създаване на взаимно доверие, “, разяснява Сергей Лавров пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР