Флотилия от около 100 предимно малки рибарски лодки, водена от

...
Флотилия от около 100 предимно малки рибарски лодки, водена от
Коментари Харесай

Филипински активисти и рибари отплаваха с флотилия от 100 лодки към спорна плитчина, охранявана от Китай

Флотилия от към 100 най-вече дребни риболовен лодки , водена от филипински деятели , отплава в сряда към противоречива плитчина в Южнокитайско море , където бреговата защита на Пекин и корабите на хипотетичната милиция употребяват мощни водни оръдия, с цел да отхвърлен това, което считат за извършители , предава „ Асошиейтед прес “.

Филипинската брегова защита и военноморските сили изпратиха по един патрулен транспортен съд, с цел да следят от разстояние деятелите и риболовците, които се насочиха с дървени лодки с бамбукови подпори, с цел да отстояват суверенитета на Манила над плитчината Скарбъро . Десетки публицисти се причислиха към тридневното корабоплаване.

Активисти и доброволци, измежду които и римокатолически духовник, принадлежащи към неправителствена коалиция, наречена Atin Ito – на тагалогски това е наше – възнамеряваха да пуснат на вода дребни териториални буйове и да раздадат хранителни пакети и гориво на филипинските риболовци наоколо до плитчината, споделиха уредниците и прибавиха, че са готови за непредвидени обстановки. Рафаела Давид, водеща организаторка на дейностите споделя “

„ Нашата задача е мирна, учредена на интернационалното право и има за цел да отстоява суверенните ни права . Ще плаваме с увереност, а не с провокация, с цел да цивилизоваме района и да опазим териториалната си целокупност.

През декември групата на Давид с лодки, цялостни с риболовци, също се опита да отплава към друга противоречива плитчина , само че прекъсна пътуването, откакто беше преследвана от китайски транспортен съд .

Китай на процедура завладя плитчината Скарбъро – триъгълникообразен атол с обширна рибарска лагуна, обградена от най-вече потопени коралови възвишения, като я обкръжи с корабите на бреговата си защита след с напрежение опълчване през 2012 година с кораби на филипинското държавно управление.

Разгневено от дейностите на Китай , филипинското държавно управление отнесе разногласията до интернационален арбитраж през 2013 година и значително завоюва, като трибуналът в Хага постанови три години по-късно, че експанзивните искания на Китай , основаващи се на исторически учредения в оживения морски път, са невалидни според Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1982 година

Решението разгласи плитчината Скарбъро за обичайната риболовна зона за китайски, филипински и виетнамски риболовци . В предишното риболовците са хвърляли котва в плитчината, с цел да избегнат големите талази в намерено море при бурно време.

Китай отхвърли да взе участие в арбитража, отхвърли резултата от него и продължава да му се опълчва. Преди две седмици китайската брегова защита и кораби на хипотетичната милиция използваха водни оръдия против филипинската брегова защита и рибарските лодки, патрулиращи в плитчината Скарбъро , като повредиха и двата плавателни съда.

Филипините осъдиха дейностите на китайската брегова защита на плитчината, която се намира в интернационално приетата изключителна икономическа зона на югоизточната азиатска страна. Китайската брегова защита съобщи, че е подхванала „ нужната мярка “, откакто филипинските кораби са „ нарушили суверенитета на Китай “.

Китайската брегова защита също по този начин е инсталирала още веднъж плаваща преграда на входа на обширната рибарска лагуна на плитчината, съобщи филипинската брегова защита. В предишното филипинската брегова защита отстрани сходна преграда, с цел да разреши на филипинците да ловят риба там.

Освен Филипините и Китай, в териториалните разногласия вземат участие още Виетнам , Малайзия , Бруней и Тайван . В предишното кораби на китайската брегова защита също навлизаха във води, близки до Виетнам, Малайзия и Индонезия, което предизвикваше напрежение и митинги, само че страните от Югоизточна Азия със обилни стопански връзки с Китай не бяха толкоз нападателно сериозни към все по-настъпателните дейности на Пекин .

Филипините разгласиха видеоклипове от териториалните си конфликти с Китай и поканиха публицисти да станат очевидци на военните дейности в намерено море в тактика за продобиване на интернационална поддръжка, предизвиквайки словесна война с Пекин. Зачестилите конфликти сред Филипините и Китай доведоха до леки конфликти, ранени чиновници на филипинския флот и развалени снабдителни лодки през последните месеци. Това породи опасения, че териториалните разногласия могат да прераснат във въоръжен спор сред Китай и Съединените щати, дълготраен съдружник на Филипините по контракт.

Евгений Кънев: Днес се навършват 70 години от гибелта на Атанас Буров

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР