Все по-често градинарите търсят заместител на минералните торове при отглеждането

...
Все по-често градинарите търсят заместител на минералните торове при отглеждането
Коментари Харесай

Вече слагам черупки от яйца в почвата и няма следа от вредители

Все по-често градинарите търсят сурогат на минералните торове при развъждането на зеленчуци и плодове. Трудната екология и възходящата периодичност на алергичните болести принуждават притежателите на домашни градини да употребяват естествени способи за повишение на плодородието на почвата. Всъщност самата природа е в положение да се грижи за себе си и затова има цялостен боеприпас от принадлежности, които с ловко боравене ще усилят добива и ще подобрят усета на плодовете. Най-ценният източник на детайли, нужни за плодовитостта, е яйчната черупка. За това какви са неговите преимущества, както и по какъв начин да употребявате яйчени черупки в градината и в лехите, ще бъдат разисквани в тази публикация.

Яйчена черупка - химичен състав

Основният химичен детайл в яйчената черупка е калциевият карбонат. Основният, само че не и единственият. В допълнение към калция, черупката съдържа разнообразни органични субстанции, фосфор, флуор, мед, желязо и доста други детайли (общо 27).

Черупките постоянно се употребяват като източник на натурален калций. И не на вятъра, тъй като това вещество се синтезира в тялото на птицата, вследствие на което се получава неорганичен калций. 

Подготовка на яйчени черупки за потребление в градината и зеленчуковата градина

Черупките от птиче яйца работят най-добре за потребление на тор. При пилетата, отглеждани в огромните извънградски пилетарници и получаващи освен положително хранене, само че и слънчеви бани, яйцата и затова черупките имат цялостен набор от хранителни субстанции.

За да употребявате яйчени черупки като тор, би трябвало да ги превърнете в прахуляк. Колкото по-фино смилате смила черупките, толкоз по-добре - единствено в тази форма тя бързо ще даде на почвата всичките си потребни свойства. Можете да смелите черупката по разнообразни способи – в хаванче, блендер, месомелачка, кафемелачка или благодарение на точилка, като разточвате черупките сред два пласта мушама. 

Използване на яйчени черупки в засаждането

Яйчните черупки под формата на прахуляк се слагат в дупките при засаждане на разсад в земята. В квалифицираната дупка се изсипват шепа черупки от яйца, като се пръскат по стените. Доматите и чушките реагират доста добре на подобен дресинг. При недостиг на калций доста разновидности на тези растения са предразположени към апикално изгниване.

Добавянето на яйчени черупки към почвата за всички типове зеле, патладжани и пъпеши ще бъде доста потребно. При сеитба на лук, спанак, маруля и цвекло, браздите в лехите се поръсват с тази прахуляк.

Черупки в битката против вредители и заболявания

Черупките от яйца освен обогатяват почвата с потребни детайли, само че и оказват помощ в битката с вредителите и заболяванията. Прахът от черупки, прилаган при засаждане на зеле, предотвратява появяването на такова неприятно заболяване като " кила ".

Опитните градинари употребяват жестоко смлени черупки в битката с охлювите. За да извършите това, прахът с груби фракции се смесва с 1/1 дървесна пепел и се поръсва към насажденията. Това се трансформира в непреодолима спънка освен за охлювите, само че и за други почвени вредители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР