Все по-чест е проблемът с храненето и причинените в следствие

...
Все по-чест е проблемът с храненето и причинените в следствие
Коментари Харесай

Да помогнем на организма лесно да преработва храната

Все по-чест е казусът с храненето и породените в резултат на него нарушавания в организма, съпътстващи с болки и дискомфорт през целия ден. Усещането е, меко казано, неприятно, а по-лошото е, че то води и до съществени проблеми като колит, гастрит, язви и други, които постановат години лекуване. В опит да предотвратим това хората си постановяваме непостижими диети, броим калории и страдаме, че през днешния ден не можем да ядем това или това, а за шоколад и тесто даже не смеем да мислим. Всичко това обаче води до друго нарушаване - загуба на сила и нарушавания в прочувственото ни положение.

За да помогнем на организма си да се усеща добре, е належащо преди всичко да му помогнем да проработи вярно. А това става, като разберем по какъв начин действа той и не затормозяваме функционалностите и процесите, извършващи се в стомашно-чревния тракт.

Процесът на обработка и асимилиране на храната при всички топлокръвни животни, включително и индивида, е еднотипен. Първоначално храната, постъпвайки в устната празнина, се раздробява, складира се в стомаха, където настава киселинна денатурация. След това тя постъпва в тънкото черво, в което се реализира хидролиза на ферментите на самия организъм и ферментите в храната, и най-после стига до дебелото черво, което образува процеса по евакуацията ѝ.

 Храната, която човек гълтам

Във всеки стадий на този развой се реализира лично храносмилане за друго време. В взаимозависимост от типа храна тя остава в устната празнина от няколко секунди, до няколко минути, в стомаха - 2-4 часа, в тънкото черво - 4-5 часа, в дебелото - 12-18 часа.

Във всеки стадий организмът отделя и разнообразни ферменти, присъщи единствено за този стадий. Тези ферменти се създават от секреторните жлези, намиращи се в стените на храносмилателния тракт. Те имат строго характерно деяние според от типа храна, която постъпва, и подкрепят процеса на култивиране на храната. За белтъчната храна се отделят едни ферменти, за въглехидратната други, заради което те се отделят точно при постъпване на храната в организма.

При това отделянето стартира още в устната празнина и следва по целия храносмилателен тракт. Обработката и смилането на храната на всеки тип храна също се прави в обособен отдел и изисква друго време. Плодовете да вземем за пример се смилат в тънкото черво, а месото в началото се обработва в стомаха е период от 2-3 часа, след което в тънкото черво. Поради тази причина доста диети и хранителни режими се основават на разделното хранене - всеки тип храна (белтъци, въглехидрати, мазнини, киселини, захари) да се употребяват по друго време в период от 2 до 4-5 часа.

Второто главно нещо, което би трябвало да знаем за ферментите, е че при банкет на вода и течности по време на хранене те се разреждат или отмиват към по-долните отдели на храносмилателния тракт. В резултат храната или ще остане в стомаха, до момента в който организмът отдели нови ферменти, или ще премине необработена в по-долните отдели, където могат да стартират процеси на изгниване и бактериално разложение с следващо абсорбция в кръвта.

 Сутринта стартира с чаша вода

За да предотврати това, организмът насочва виталната си мощ за синтезиране на спомагателни ферменти и с течение на времето стомахът стартира да не смила добре храната, развива се гастрит, язви и куп други нарушавания. Ето за какво се предлага приемането на течности да се случва най-малко 10 минути преди хранене, само че в никакъв случай по време на хранене. Ако въпреки всичко възникне потребност от жадност, се предлага да се изпият не повече от 2-3 глътки.

Освен това ферментите са дейни единствено при естествена температура на човешкото тяло. Ако храната е доста топла или прекомерно студена, ферментите ще стартират пълноценното си деяние едвам тогава, когато температурата на храната се възстановява.

Друго значимо предписание, на което се учим от деца, е да дъвчем храната си колкото е допустимо повече. Дъвченето усилва слюноотделянето, а слюнката, от своя страна, спомага за обезвреждане на киселините, образуващи се в процеса на ферментация на въглехидратите. Едновременно с това в процеса на дъвчене през слючените жлези могат да се прочистват до 6 литра кръв.

 Здравословна салата

От извънредно значение е да се знае, че за организма е належащо време за " пренастройване " при прекосяване от един режим на хранене на различен. Затова е значимо преходът да бъде равномерен, организмът да се пречиства, преди да се стартира друг метод на хранене. Прекалената приложимост на един тип храна води до дефицит на друга, при което организмът стартира да търси нейни заместители и даже първоначално да се усещаме добре, в следствие това може да докара до отмалялост, изнемощялост, нетърпимост към избрани артикули. За да се облекчи работата на стомашно-чревния тракт, е належащо да се съблюдава поредност при използването на хранителни артикули, като се регистрира съчетаемостта им един с различен, като хранителния режим бъде уравновесен. Ние усвояваме тъкмо толкоз храна, за колкото стигат витамините и ферментите ни.

Според проучвания в биоритмите на работа на организма е открито, че силата се намира заран в стомаха, на обяд в тънкото черво, а вечер - в бъбреците. Яденето късно вечер нарушава циркулацията на сила в организма, защото част от тази сила би трябвало да бъде трансферирана назад в храносмилателните органи. Човек си ляга с несмляна храна, която спомага за формиране на слуз в организма. Най-добре е да се вечеря преди залез слънце, с цел да има задоволително време организмът да обработи храната. Най-голямата част от дневния банкет би трябвало да бъде на обяд, а най-лекият - заран.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР