Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на

...
Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на
Коментари Харесай

Предвиждат двойно увеличение на такса смет от 2020 г.

Все още е едва употребено междуобщинското съдействие и сливане на общ районен принцип за решение на по-големи проблеми. Съвместните услуги и общите планове са ефикасният и европейският модел за развиване. Това сподели Гинка Чавдарова, специалист, някогашен изп. шеф на Националното съдружие на общините в България, в предаването "Бизнес старт ".

Тя приказва за общинските бюджети през 2020 година "Трудните детайли в общинските бюджети за идната година ще бъдат в няколко посоки. Това са решаващият стадий на привършване на европейските планове, които са многочислени в общините, конкуренцията с времето по тяхната работа, обезпечаването на нужното финансиране за плановете ".

Чавдарова разяснява, че един от огромните източници на напрежение е таксата за битови боклуци. "Очертава се съвсем двойно повишаване на наложителните по закона за ръководство на отпадъците отчисления. От 57 лв. на звук сега таксата ще се усили до 95 лв. от идната година ". Националното съдружие на общините се пробва да контракти по-плавен преход, съобщи тя.

Тя разяснява и смисъла на дребния и междинния бизнес в дребните общини. "Те дават вяра на общините за икономическо развиване. Поради това се нуждаем от реалистична национална стратегия, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат ". Според нея е значимо обществото да акумулира запас и да подкрепя финансово общините в по-затруднено състояние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР